06.03.2020 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Možné riziká šírenia kororonavírusu cestou potravín a zvierat

Koronavírusy boli identifikované v polovici 60. rokov a je známe, že infikujú ľudí a rôzne druhy zvieratá (vrátane vtákov a cicavcov).

Koronavírusy sú obalené vírusy RNA, ktoré sú široko distribuované medzi ľuďmi, inými cicavcami a vtákmi a ktoré spôsobujú respiračné, enterálne, hepatálne a neurologické choroby.
O šiestich druhoch koronavírusov je známe, že spôsobujú ochorenie ľudí. Štyri subtypy vírusov (229E, OC43, NL63 a HKU1) prevládajú najviac a zvyčajne spôsobujú bežné príznaky prechladnutia u imunokompetentných jedincov. Dva ďalšie kmene - závažný akútny respiračný syndróm koronavírus (SARS-CoV) ) a koronavírusový respiračný syndróm na Blízkom východe (MERS-CoV) – sú zoonózy a spôsobili smrteľné ochorenia. SARS-CoV bol pôvodcom závažných akútnych ochorení respiračného syndrómu v rokoch 2002 a 2003 v provincii Guangdong v Číne.
MERS-CoV bol patogén zodpovedný za prepuknutie závažných chorôb dýchacích ciest v roku 2012 na Blízkom východe. Vzhľadom na vysokú prevalenciu a široké rozšírenie koronavírusov, veľkú genetickú diverzitu a častú rekombináciu ich genómov, nárast počtu spoločných aktivít ľudí a zvierat, nové koronavírusy sa u ľudí pravdepodobne objavia pravidelne v dôsledku častých medzidruhových infekcií.
Aj keď je 2019-nCoV podobný niektorým betacoronavírusom detegovaným u netopierov, líši sa od SARS-CoV a MERS-CoV. Pretože tieto vírusy predtým u ľudí nekolovali, chýba u ľudí špecifická imunita voči nim.

Môže sa vírus prenášať potravinami?

Predchádzajúce skúsenosti s ohniskami chorôb spôsobených MERS-CoV, SARS-CoV a inými respiračnými vírusmi naznačujú, že nový koronavírus COVID-19 sa mohol preniesť zo zvierat na ľudí.
Prenos potravinami je nepravdepodobný a neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by k tomuto došlo pri novom koronavíruse, doteraz však pokračuje výskum zameraný na identifikáciu zdroja ohniska, rozsahu šírenia infekcie a spôsobu (-ov) prenosu. Koronavírusy potrebujú pre svoj rast hostiteľa (zviera alebo človeka) a nemôžu sa množiť v potravinách. Očakáva sa, že dôkladné varenie vírus zabije, pretože vieme, že tepelné ošetrenie je účinné minimálne 30 minút pri 60 ° C.
Existuje možnosť mechanického prenosu vírusu mäsom, najmä ak je mäso surové alebo nedostatočne tepelne upravené. Stáva sa to otázkou zdravotnej bezpečnosti potravín. Navyše, jedinci infikovaní vírusom, či už sú zjavne chorí alebo nevykazujú príznaky, budú vírus aktívne vylučovať cestou spúta a časticami hlienu. Tieto prejavy potenciálne kontaminujú prostredie a všetko, čo sa v ňom nachádza, vrátane potravinových výrobkov. Majitelia potravinárskych podnikov však majú podľa potravinového práva osobitnú zodpovednosť.

Zníženie rizika v domácnostiach

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča:

  • Pravidelne si umývajte ruky.
  • Pri kašľaní a kýchaní si zakryte ústa a nos.
  • Mäso a vajcia dôkladne uvarte.
  • Zabráňte úzkemu kontaktu s kýmkoľvek, kto má príznaky respiračného ochorenia, ako je kašeľ a kýchanie.
  • Dobrá hygiena a sanitácia sú dôležité, aby sa zabránilo krížovej kontaminácii medzi surovými alebo nedostatočne tepelne spracovanými potravinami a varenými alebo pripravenými potravinami v kuchyni.
  • Ruky a náradie by ste mali vyčistiť pred a po príprave jedla. Vírus nie je odolný proti teplu a jedlo by sa malo dôkladne uvariť na teplotu jadra najmenej 75 ° C. Varené a surové potraviny by sa mali pripravovať a skladovať osobitne, aby sa zabránilo krížovej kontaminácii.

Potenciálny prenos infekcie zo zvierat na ľudí - opatrenia

  • Zákaz importu zvierat (cicavce, vtáky, vodné živočíchy, špeciálne exotické živočíchy) z postihnutých oblastí Číny a ostatných postihnutých tretích krajín koronavírusom.
  • Neodporúčajú sa presuny zvierat z oblastí z krajín EÚ, kde bol diagnostikovaný koronavírus (Taliansko, Chorvátsko, Nemecko, Rumunsko...).
  • V prípade akýchkoľvek príznakov podobných chrípke u domácich zvierat chovaných v domácnosti (pes, mačka, okrasné vtáctvo) kontaktovať veterinárneho lekára.

ŠVPS SR

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down