Na Dni poľa kukurice v Trstiaciach v polovici septembra spoločnosť Limagrain Central Europe SE, Slovensko predstavila nielen osvedčené, ale aj viaceré perspektívne hybridy kukurice, ktoré pripravili pre nasledujúcu sezónu. V centre pozornosti bola absolútna novinka, výkonom prirovnávaná k najrýchlejšiemu autu na svete.
Hostí podujatia privítala Ing. Milena Mařáková zo spoločnosti Limagrain. V úvode zhodnotila pozíciu spoločnosti na trhu, ktorá je aj vďaka úspešnému uvádzaniu nových odrôd do praxe, aktuálne štvrtou najväčšou osivárskou spoločnosťou na svete. Zdôraznila, že na slovenský trh uvádzané hybridy kukurice prešli registráciou ÚKSÚP-om, čo zvyšuje ich úspešnosť v praxi. Prirovnať nový hybrid kukurice k najrýchlejšiemu autu na svete Bugatti Chiron chce odvahu, na ktorú si trúfli v spoločnosti Limagrain. Tým je LG 31.377, ktorý v nasledujúcej sezóne obohatí zrnový segment kukurice.
Agrotechnika v pokuse
Agrotechniku uplatnenú v pokuse predstavila Ing. Silvia Mayerová, regionálna zástupkyňa spoločnosti Limagrain. Predplodinou bola ozimná repka, hybrid Arsenal. Jesenná príprava bola štandardná bez aplikácie hnojív. Na jar pôdu spracovali ťažkými bránami a kompaktorom. Sejba bola vykonaná 18. apríla, zároveň aplikovali 150 kg NPK na hektár. Počas vegetácie použili listové hnojivo v dávke 5 litrov na hektár. Pri plečkovaní aplikovali 130 kg močoviny na hektár. Herbicídna ochrana bola postavená na prípravku Laudis v dávke 2,1 litra na hektár. Podľa S. Mayerovej zrážky v tomto roku porastom pomohli, od januára až do septembra celkovo spadlo 386 milimetrov vody. Zberové vlhkosti zrnových hybridov kukurice sa aktuálne pohybujú v priemere na úrovni 18 percent.
Priority praxe
„Zber kukurice na siláž je kľúčovým momentom pre zachovanie toho, čo nám narástlo na poli,“ povedal v úvode prezentácie Ing. Jiří Matuš, produktový manažér spoločnosti Limagrain a dodal: „Ako prvé, na čo by sme sa mali zamerať, je termín zberu a zodpovedať si otázku, či prioritou je zrno, t. j. škrob, alebo vnímame kukuričnú siláž ako komplexné krmivo dojníc.“
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.