Bryndziareň a syráreň Zvolenská Slatina začne už o niekoľko dní expedovať na pulty obchodov prvú tohtoročnú letnú, alebo aj májovú bryndzu. Od konca apríla do septembra vyrobí jej vyrobia približne 500 ton.
„Ovčie mlieko sa už zváža do bryndziarne," povedal TASR riaditeľ prevádzky Sven Harman. „Počítame s tým, že letná bryndza bude v obchodoch koncom apríla, alebo začiatkom mája," dodal.
Letná bryndza sa začína vyrábať z mlieka oviec, ktoré už prestali kŕmiť svoje mladé. Zvyčajne sa tak stane v čase okolo Veľkej noci. V tomto období sa už ovce vyháňajú aj na prvú zelenú pašu. Letná bryndza je taká, v ktorej musí byť dodržaný najmenej 50-percentný podiel syra, vyrobeného z čerstvého ovčieho mlieka.
Na výrobu letnej bryndze bude spoločnosť vykupovať denne od asi 40 chovateľov a salašov na strednom Slovensku tisícky litrov mlieka a stovky kilogramov syra.
Letná bryndza tvorí asi polovicu produkcie bryndziarne. Zimná, ktorá sa vyrába po sezóne aj s prídavkom kravského mlieka, predstavuje tiež asi 500 ton.
Ceny ovčieho mlieka sú podľa zástupcov bryndziarne vôbec najvyššie v histórii, keď sa mlieko vykupuje za 84 až 85 centov za liter.
Bryndziareň zásobuje predovšetkým slovenský trh. Export tvorí len asi desať percent. Okrem obchodných reťazcov a bežných obchodných prevádzok ich predáva aj v sieti 13 vlastných obchodov a stánkových predajní po celom Slovensku.
Okrem bryndze vyrába firma aj syry, a to nie len v prevádzke vo Zvolenskej Slatine, ale aj v ďalšej, ktorú pred niekoľkými rokmi kúpila v Slovenskej Ľupči. V súčasnosti pripravuje približne 40 druhov výrobkov.
Bryndzu vo veľkom dnes na Slovensku vyrába šesť tradičných prevádzkarni a mliekarni. Ich celková ročná produkcia je asi 4000 ton. Najviac, takmer štvrtinu vyprodukuje práve bryndziareň vo Zvolenskej Slatine.