
Vinohradníctvo a vinárstvo v Európskej únii sa nachádza v kríze. Dlhodobým trendom, ktorý ovplyvňuje európske vinárstvo, je zníženie spotreby alkoholických nápojov a aj vína. Ako sa s tým dá vyrovnať?
Jedným z krokov Európskej únie je nová legislatíva, ktorá hovorí o problematike zavádzania nealkoholického a málo alkoholického vína. Oficiálne schválenie takýchto vín je už „na spadnutie“. Vinári očakávajú schválenie novej legislatívy počas tohtoročného októbra.
Podľa Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska (člen Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory) nealkoholické víno na Slovensku oficiálne neexistuje. Na trhu sú rôzne nealkoholické alebo málo alkoholické miešané nápoje, v ktorých sa používa aj víno. Doteraz to ale nebolo legislatívne ošetrené. Hneď po spomenutom októbrovom legislatívnom schválení bude možné takéto víno umiestňovať na trh v rámci celej Európy.
Výroba nealkoholického vína sa uskutočňuje pri dodržaní špeciálnych podmienok, vrátane požiadavky na anulovanie alkoholu, na dealkoholizáciu a stanovenia maximálneho množstva alkoholu v nealkoholickom víne.
Ako túto zmenu a presné stanovenie podmienok vnímajú naši vinári? Sú pripravení na výrobu nealkoholických vín?
„Hlavne staršia generácia vinárov vníma trend nealkoholických vín zatiaľ veľmi negatívne. Vždy chceli a chcú robiť klasické víno. Pozitívne ale hodnotia to, že bežne sa u nás konzumoval vínny strik, že sa v lete pridávala do vína sóda a bol to veľmi príjemný nápoj. Nové trendy si vyžaduje nová generácia, ktorá chce iný životný štýl. Mladí ľudia si chcú vychutnať aj víno, ale vyžadujú menej alkoholické alebo úplne máloalkoholické víno. Porovnávame to s výrobou piva, kde to pred rokmi tiež bola téma, o ktorej nechcel nikto hovoriť. A v súčasnosti pivári valcujú trh s takzvanými radlermi. Myslím si, že toto sa v budúcnosti stane aj s vínami a že časť vína sa bude predávať ako nealkoholický produkt alebo ako máloalkoholický produkt s nižším obsahom alkoholu,“ domnieva sa Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.
Technológia výroby
Na výrobu nealkoholického vína sa používajú dve technológie. Prvá je tzv. vákuová odparka, pri ktorej pri určitej teplote dochádza k odparovaniu alkoholu z vína. Druhá technológia je založená na báze reverznej osmózy, kedy sa cez membránu odstráni alkohol.
Podľa Jaroslavy Kaňuchovej Pátkovej sa procesy dealkoholizácie vína priebežne testujú a skúšajú. Niektoré slovenské firmy už majú postupy zavedené.
„Najväčším problémom je to, či takýto nápoj bude spotrebiteľom chutiť. A to je práve to, o čom sa teraz diskutuje aj na úrovni Európskej únie. A či bude možné použiť na úpravu produktu napríklad hroznový mušt. Pretože samotný nápoj, čisto iba oddestilovaný alebo dealkoholizovaný, zatiaľ až taký veľmi pitný a chutný nie je. Úspechy majú minimálne šumivé vína, kde sú už výrobcovia vpredu, a napríklad šumivé víno v nealkoholickej verzii dokážu vyrobiť veľmi dobre. Pri bežných tichých vínach na tom tak zatiaľ nie sme. Skúsenosti aj z iných krajín hovoria, že na úpravu nealkoholických vín je potrebné pridať minimálne základný produkt - hroznový mušt,“ vysvetľuje Jaroslava Kaňuchová Pátková.
(V týždenníku Roľnícke noviny sa dočítate viac.)