V Nitre sa v minulom týždni uskutočnili potravinársko-gastronomické výstavy Gastra a Kulinária. Prezentovali sa na nich predovšetkým výrobcovia a dodávatelia kvalitných potravín, nápojov a ingrediencií, ale výstava ponúkla priestor aj výrobcom technológií, ktoré nájdu uplatnenie v potravinárstve či v gastronómii.
NITRA. Jedným z najaktívnejších a zrejme aj najviditeľnejších potravinárskych odborov, ktorý mohli návštevníci výstav Gastra a Kulinária začiatkom novembra tohto roku v Nitre vidieť, boli pekári, cestovinári a výrobcovia cukroviniek.
Nie náhodou sa práve pekári a spol. na spomenutom podujatí prezentovali aj na osobitnej tlačovej konferencii, ktorá sa takpovediac za plnej prevádzky konala priamo vo výstavnej expozícii, a teda rovno pred zrakmi návštevníkov výstavy.
Na podujatí sa zúčastnila aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, ktorá v súvislosti s krachom niektorých pekárenských prevádzok, ku ktorým došlo v ostatnom období okrem iného uviedla, že ministerstvo pôdohospodárstva pripravilo pre slovenských pekárov viacero podporných opatrení.
Podľa jej slov veľkou pomocou pre podnikateľov, pôsobiacich v pekárenskom odvetví, je skrátenie lehoty splatnosti faktúr na 15 dní. Pekárom by mala byť na dobrej pomoci aj dôsledná aplikácia zákona o cenách či nedávno prijatá novela zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami.
Viaceré zdroje tvrdia, že kým v iných krajinách sa zisk, ktorý dosahujú obchodné reťazce, pohybuje medzi 1 až 2 percentami, na Slovensku je to 6 až 7 percent.
G. Matečná vo svojom vystúpení uviedla, že agrárny rezort sa bude snažiť o to, aby sa obchodné reťazce, ktoré u nás pôsobia, spamätali, a aby našim pekárom poskytli za ich výrobky normálne ceny tak, aby pekári neboli nútení predávať ich produkciu obchodným reťazcom pod vlastné výrobné náklady.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)