Slovenské vinohradníctvo je bez koncepcie a možnosti, ktoré máme nevyužívame. Za ostatných viac ako 20 rokov sa dostalo priam do krízového stavu. Tlak na ceny slovenského vína dôsledkom dovozu lacnejších, viac dotovaných zahraničných vín sa preniesol aj na cenu hrozna. Vinohradníci dnes otvorene hovoria, že ak sa situácia nezlepší, tak v najbližších rokoch budú nútení vyklčovať až 2000 hektárov vinohradov. Problémov je viac. O tom ako situáciu vnímajú samotní vinohradníci a vinári, čo vôbec robiť, sme sa pozhovárali s enologičkou Ing. Máriou Macikovou z rodinného vinárstva Tokaj Macik Winery, situovaného v obci Malá Tŕňa.
Pre pripomenutie známych faktov – Tokajská vinohradnícka oblasť je síce najmenšou, ale najatraktívnejšou vinohradníckou oblasťou u nás. Je jednou z mála oblastí na svete, kde možno dopestovať hrozno na výrobu prírodne sladkých vín.
„TOKAJ MACIK WINERY je rodinná firma, ale známejší sme ako Macikovci. Vo vinohradníckej oblasti Tokaj pôsobíme už 22 rokov a dnes v našej firme pracujú dve generácie našej rodiny. Na výrobu vína si hrozno pestujeme na registrovaných vinohradníckych honoch,“ predstavila v skratke rodinné vinárstvo Ing. Mária Maciková.
Prioritou Macikovcov je výroba vín najvyššej kvality, ktorými reprezentujú Slovensko v Cité du Vin Bordeaux vo Francúzsku a okrem Európy sa presadili aj v Ázii, konkrétne v Japonsku a Číne.
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska odhaduje, že v najbližšom päťročnom období sa na Slovensku vyklčuje zhruba 2000 hektárov vinohradov. Jedným z najdôležitejších dôvodov je nerentabilnosť produkcie hrozna na Slovensku. Ako hodnotíte túto situáciu? Ste aj vy nútený pristúpiť k takémuto kroku, resp. zvažujete do budúcnosti eliminovanie plôch vinohradov?
In. M. Macikova: V začiatkoch sme s entuziazmom začali hospodáriť na skoro 40 hektároch viníc. Postupne sa situácia vo vinohradníctve vyostrovala so zvyšujúcim sa dovozom vín a nás donútila znížiť obhospodarovanú výmeru na 25 hektárov. Z tejto výmery je ešte šesť hektárov v reštrukturalizácií, ktorú pri súčasnej spomalenej a zníženej podpore rezortu pôdohospodárstva nevieme kedy a či vôbec dokončíme.
Ako hodnotíte tohtoročné podmienky z hľadiska vašich vinohradov, ako sa vás, resp. vašej výroby dotklo sucho, poklesli vám úrody?
Ing. M. Macikova: Klimatická zmena zasiahla samozrejme aj vinohradníctvo a preto o to viac si vyžaduje vyššie vstupy. Sú to zvýšené náklady na ochranu viniča, zvýšené náklady na mechanizované práce, zvýšené mzdové náklady na ručnú prácu a keď do toho príde sucho a nedajbože ľadovec, tak takýto rok zaznamenáme vo vinohradoch čistú stratu.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.