Dosah zníženia dane z pridanej hodnoty na spotrebiteľskú cenu hydiny a hydinového mäsa hodnotili na ostatnej tohtoročnej tlačovej besede v Bratislave predstavitelia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS). Konštatovali, že zníženie DPH neprinieslo v tomto roku vyšší záujem spotrebiteľov o nákup hydinového mäsa.
BRATISLAVA. Podľa mienky predstaviteľov ÚHS, jediní, ktorí z nižšej sadzby DPH profitujú, sú nadnárodné obchodné reťazce a ďalší obchodníci, ktorí si po znížení DPH na 10 percent ponechali časť z tohto zníženia, a zvýšili tak svoje prirážky a aj predajnú cenu hydinového mäsa.
V tomto zmysle sa na spomenutej tlačovej besede vyjadril Ing. Daniel Molnár, riaditeľ ÚHS.
„My ako hydinári sme v podstate na tej istej úrovni ako sme boli vlani. Inými slovami povedané – nám ako výrobcom a spracovateľom hydiny znížená sadzba dane z pridanej hodnoty nepriniesla žiadny hmatateľný efekt,“ konštatoval Ing. D. Molnár.
Predstavitelia ÚHS to vysvetľujú okrem iného aj tým, že napriek zníženiu DPH sa spotrebiteľská cena, teda cena, za ktorú nakupuje ich výrobky konečný spotrebiteľ, na pultoch obchodných reťazcov medziročne takmer vôbec nezmenila.
Podľa údajov, ktoré poskytli novinárom predstavitelia ÚHS, pred rokom, teda v decembri 2015, predávali spracovatelia hydinu do obchodných reťazcov v priemere za 1,65 eura za kilogram, ale v októbri 2016 to bolo len za 1,50 eura za kilogram.
„Z toho vyplýva, že obchodné reťazce medziročne znížili nákupnú cenu spracovateľom v priemerne o 15 centov za kilogram,“ konštatoval riaditeľ ÚHS.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)