Bratislava 28. apríla (TASR) – Návrhom zákona, ktorý by umožnil vznik takzvaných krátkych odbytových reťazcov, by sa zabezpečila dodávka slovenských lokálnych poľnohospodárskych a potravinárskych produktov do jedální slovenských sociálnych zariadení a škôl. V piatok o tom informoval predkladateľ zákona a poslanec parlamentu Patrick Linhart spolu s dočasne povereným šéfom ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) Samuelom Vlčanom a generálnou tajomníčkou služobného úradu MPRV Zuzanou Nouzovskou.
"Zákonom chceme podporiť rozvoj malého a stredného segmentu poľnohospodárov, potravinárov a rodinných firiem. Chceme ich zrovnoprávniť s veľkými nadnárodnými konglomerátmi, ktoré produkujú potraviny. Veríme, že ak nastavíme dobré podmienky, tak potraviny môžu prejsť maximálne dvoma stupňami spracovania. Zabezpečíme tým aj skracovanie uhlíkovej stopy potravín a zároveň, že naše deti už nebudú musieť jesť napríklad hydinové mäso pochybného pôvodu, ale to najzdravšie zo slovenských polí a maštalí," uviedol Vlčan.
Návrh predpokladá vznik priemerne dvoch odbytových združení v každom samosprávnom kraji, teda spolu maximálne 16 subjektov, ktoré budú združovať pestovateľov, chovateľov a potravinárov, aby zabezpečili potrebné produkty na spotrebu v stravovacích zariadeniach. "Predložený návrh tiež obsahuje možnosť zabezpečenia dodávok poľnohospodárskych produktov a potravín pre potravinové púšte, čo dnes významnou mierou trápi odľahlé obce a regióny," dodala Nouzovská. Umožňuje tiež spoluprácu s charitatívnymi organizáciami v oblasti dodávok potravín z krátkeho odbytového reťazca.
Linhart dodal, že keď sa systém osvedčí, tak v budúcnosti by mohli takto dodávať potraviny aj do nemocníc, väzníc a ďalších stravovacích služieb verejných poskytovateľov. Pripomenul, že zákon napĺňa pôvodné body programového vyhlásenia vlády, kde sa spomínalo zakladenie produkčných spracovateľských združení a podpora slovenských poľnohospodárov. Neskôr je naplánovaný prvý slovenský internetový obchod pre nákup slovenských kvalitných a testovaných potravín, ktorý by pomohol aj sociálne slabším skupinám.