26.10.2024 | 02:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O jedle hovorme s deťmi počas celého roka

Projekt Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory s názvom Hovorme o jedle sa po roku opäť vrátil do škôl. Žiaci sa zamysleli nad tým, na čo sú nám polia a sady. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) tak opäť venovala jeden týždeň v roku diskusii o potravinách, o ich pôvode a zdravej výžive s našimi najmenšími spotrebiteľmi.

Už 12. ročník projektu Hovorme o jedle, do ktorého sa v tomto roku  zaregistrovalo 442 základných škôl, bol tentoraz zameraný aj na pestovanie slovenského ovocia.

V rámci týždňa Hovorme o jedle v termíne od 14. do 18. októbra žiaci základných škôl diskutovali a tvorili zaujímavé projekty o potravinách, ktoré sú zastúpené v potravinovej pyramíde. Výtvarná súťaž Chutné maľovanie a fotografická súťaž Očami gurmána dala žiakom možnosť umeleckým spôsobom zachytiť tému potravín a ich využitia v každodennom živote.

Na čo sú nám polia?

Na čo sú nám polia, sady je názov literárnej súťaže, v ktorej sa deti zamysleli nad možnosťami pestovania rôznych plodín a nad významom pôdy. Očakávame, že žiaci poňali tému kriticky a že výrobcom potravín môžu ponúknuť ich reálny pohľad na naše polia, lúky a sady.

„Slovenskí poľnohospodári dnes pristupujú k obrábaniu polí inovatívnymi spôsobmi a skladba pestovaných plodín sa tiež rozširuje. Omnoho viac hovoríme o pestovaní ovocia a zeleniny, preto bude zaujímavé sledovať, ako to vnímajú najmladší obyvatelia našej krajiny. Teší ma, že okrem odborných tém, ktoré v týchto časoch riešime s ministerstvom pôdohospodárstva, môžeme spoločne participovať aj na tomto peknom a naozaj osožnom projekte,“ povedal predseda SPPK Andrej Gajdoš pri príležitosti otvorenia týždňa Hovorme o jedle v ZŠ Medzilaborecká v bratislavskej časti Ružinov.

Projekt finančne podporilo aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, a spoločne s Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR prevzalo nad ním aj záštitu.

„Toto je správna cesta. Verím, že nielen v jednom októbrovom týždni, ale počas celého roka musíme robiť rôzne podujatia, aby sme pre spoločnosť dokázali zabezpečiť kvalitné slovenské potraviny,“ povedal na tlačovom brífingu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down