17.02.2021 | 04:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O sladovnícky jačmeň zo Slovenska bude v roku 2021 veľký záujem

O sladovnícky jačmeň bude v pestovateľskej sezóne 2021 na Slovensku aj v EÚ veľký záujem. Spôsobili to nielen klimatické podmienky, ktoré koncom minulého roku neumožnili osiať plochy ozimnými odrodami sladovníckeho jačmeňa, ale aj rastúci dopyt z krajín mimo EÚ.

BRATISLAVA. Na minulotýždňovom 7. ročníku odborného fóra "Odrody jačmeňa odporúčané sladovňami" o tom diskutovali šľachtitelia, poľnohospodári a spracovatelia zo Slovenska i okolitých krajín. Informovalo o tom Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS).
"Pokles spotreby piva v tomto roku nemal dopad na spracovanie sladu domácimi sladovňami. Pestovanie sladovníckeho jačmeňa bude v tomto roku zaujímavou obchodnou aj exportnou komoditou pre slovenských poľnohospodárov. Koncom minulého roku neumožnilo mokré počasie osiať plánované plochy na Slovensku, jarné odrody sladovníckeho jačmeňa tak budú mať veľký priestor na sejbu a aj odbyt u spracovateľov jačmeňa," uviedol Tomáš Ševčík, predseda sladovníckej sekcie SZVPS.
U spracovateľov, 7 slovenských sladovní, je podľa SZVPS pritom prioritne záujem o odber na Slovensku vypestovaného sladovníckeho jačmeňa. Medziročne začali v SR osevné plochy sladovníckeho jačmeňa mierne rasť. Poľnohospodári však preferovali ozimné odrody sladovníckeho jačmeňa, pričom u sladovní býva tradične najväčší záujem o jarné odrody. Pomer predstavuje 75 % jarného oproti 25 % ozimných odrôd spracovaného jačmeňa.
Najväčší záujem majú podľa SZVPS sladovne o odrody sladovníckeho jačmeňa Overture, Kangoo, Malz, Tango, či Sunshine. Členovia SZVPS za rok 2020 vyprodukovali viac ako 291.350 ton sladu rôznych typov. Slovenské pivovary pritom využívajú najmä slad z domácej produkcie. Slad je zároveň najvýznamnejšou exportnou poľnohospodárskou rastlinnou komoditou Slovenska.

/tasr/

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down