Problém slovenských potravín nie je v kvalite, ale skôr v kvantite. Na otvorení veľtrhu Danubius Gastro 2017 v Bratislave to uviedol Gabriel Csicsai, štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
BRATISLAVA. Potravinársko – gastronomický veľtrh sa tohto roku konal už po 24. raz, a podľa slov jeho organizátorov práve tento ročník bol najväčší nielen čo sa týka počtu vystavovateľov, ale i počtu exponátov, minimálne od roku 2009. Po roku 2009, ako je známe, už začala aj v Európe „úradovať“ finančná a neskôr aj hospodárska kríza.
Vráťme sa však k poľnohospodárstvu a k potravinárstvu. Z ďalších slov G. Csicsaia vyplynulo, že vedeniu MP RV SR ide o posilnenie potravinárskej výroby na Slovensku.
„Z tých málo peňazí, čo nám ešte zostali, chceme podporovať predovšetkým tzv. krátky potravinový reťazec,“ uviedol štátny tajomník MP RV SR.
Ak sa to podarí, a ak dôjde ku zvýšeniu počtu potravinárskych prevádzok na Slovensku, potom bude podľa G. Csicsaia aj početnejšie zastúpenie vystavovateľov na takých veľtrhoch, akým je práve Danubius Gastro.
Ak jeho slová premeníme na drobné, potom je zrejmé, že s kvalitou sa naši potravinári už dávno „vyrovnali“. Nám však chýbajú objemy vlastnej potravinárskej produkcie, lebo toto odvetvie bolo v dôsledku konkurenčného tlaku v ostatných 25 rokoch zdecimované na nepoznanie.
Podľa mienky mnohých odborníkov z agropotravinárskeho odvetvia, ruku k tomuto „dielu“ priložili aj nadnárodné obchodné reťazce. Ich pôsobenie na slovenskom trhu s potravinami je však realitou, s ktorou sa nedá nepočítať. A práve jeden z obchodných reťazcov, konkrétne Kaufland Slovenská republika, v.o.s., , bol aj hlavným partnerom tohtoročného veľtrhu Danubius Gastro 2017.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)