15.01.2025 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odborné exkurzie pomáhajú prepájať školu s praxou

K najčastejším metodickým formám výučby na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre patria odborné exkurzie. Koncom uplynulého roka absolvovali študenti Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU exkurzie v ôsmich potravinárskych podnikoch.

Počas exkurzie, ktorá sa konala koncom októbra, študenti navštívili Slovenské cukrovary v Seredi, Biocentrum Výskumného ústavu potravinárskeho v Modre a spoločnosť Školské hospodárstvo Búšlak Oil v Dunajskom Klátove.

V spoločnosti Slovenské cukrovary v Seredi sa oboznámili s výrobou kryštálového cukru z cukrovej repy - od príjmu suroviny až po spracovanie na finálny produkt.

„Vo výrobných priestoroch podniku mali študenti možnosť zistiť, aká náročná je cesta výroby ´bieleho zlata´. Len málokto si to uvedomuje, keď si ho pridáva do kávy či do čaju,“ povedala vedúca exkurzie, profesorka Tatiana Bojňanská.

A pritom cukor je jednou z mála potravín, ktoré si naša krajina dokáže vyprodukovať v dostatočnom množstve a zo slovenskej suroviny, dodala. Prezentované boli aj ukážky cukru, medziproduktov a vedľajších produktov výroby cukru.

V Biocentre vo Výskumnom ústave potravinárskom v Modre sa účastníci exkurzie viac dozvedeli o histórii a o aktuálnych výskumných aktivitách tejto inštitúcie. Diskusie o výskumných projektoch a o úspechoch ústavu, ako sú patenty a ocenenia, vzbudili u študentov záujem o vedeckú prax a inováciu v potravinárskom sektore. Zároveň mali jedinečnú príležitosť prezrieť si poloprevádzkovú liehovarnícku technológiu, mohli vidieť procesy výroby rôznych produktov ako je alkohol, silice, glukány z húb, ocot a fermentované výrobky na báze bylín.

V spoločnosti Školské hospodárstvo Búšlak Oil v Dunajskom Klátove študenti nahliadli do všetkých fáz procesu výroby slnečnicového oleja - od spracovania slnečnicových semien až po finálny produkt. Získali dôležité informácie o oleji so zvýšeným podielom kyseliny olejovej, o jeho prospešných vlastnostiach, ktorými sú jeho priaznivé účinky na zdravie, a viac sa dozvedeli aj o možnostiach jeho využitia v gastronómii.

Ďalším zaujímavým aspektom exkurzie, v rámci ktorej mali študenti možnosť porovnať chuť a aromatické vlastnosti nerafinovaných a rafinovaných olejov, bola senzorická analýza slnečnicových olejov.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down