
Nárast minimálnej mzdy a konsolidačné opatrenia na prelome tohto a budúceho roka prinesú obrovský tlak na náklady výrobcov všetkých pekárskych výrobkov.
BRATISLAVA. V tlačovej správe to konštatoval Milan Lapšanský,
predseda Predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Preto zväz vyzýva príslušné štátne orgány, aby rozšírili okruh výrobkov, pri ktorých preverujú výšku obchodných prirážok v reťazcoch a kontroly ich cien na pultoch predajní.
Predseda Predstavenstva SZPCC dodal, že pekári považujú za neakceptovateľné, aby spotrebitelia za ich výrobky platili obchodníkom ceny zvýšené aj o 250 percent.
„Štát má mať informácie o spotrebiteľských cenách potravín preto, aby mohol posúdiť, na čích pleciach leží budúce zvyšovanie cien, a aby v prípade zneužívania situácie obchodníkmi zasiahol v prospech spotrebiteľov,“ konštatoval Milan Lapšanský.
Zdôraznil, že doteraz najvyšší nárast minimálnej mzdy a konsolidačné opatrenia prinesú na prelome tohto a budúceho roka výrobcom chleba, pečiva a koláčov rast nákladov o viac ako desatinu. Štát by mal preto pozorne sledovať, ktorý reťazec bude zvyšovať pultové ceny, aby nedošlo k zneužitiu situácie.
„Ak to bude potrebné, štát by mal zasiahnuť, a využitím ustanovení Zákona o cenách by mal usmerniť obchodné prirážky reťazcov a ich maloobchodné ceny tak, aby chránil záujmy spotrebiteľa,“ povedal predseda Predstavenstva SZPCC.
Zákonom č. 18/1996 Z. z. o cenách štát reguluje, sleduje a ovplyvňuje ceny tovarov a služieb. Štát tento zákon využíva predovšetkým na monitorovanie cien, na ochranu spotrebiteľov, ale aj ako nástroj hospodárskej politiky.
Tento zákon oprávňuje štátne orgány, najmä MF SR, Slovenskú obchodnú inšpekciu a daňové úrady vykonávať cenové kontroly u podnikateľov; teda zisťovať, či podnikatelia neporušujú cenovú disciplínu ako sú napríklad neoprávnene veľké obchodné prirážky.
Výška pokút, ktoré môžu kontrolné orgány ukladať, dosahuje v závažných prípadoch až milión eur. V krízových situáciách môže štát určiť maximálne ceny vybraných tovarov, môže obmedziť zisky z predaja základných produktov alebo môže zaviesť povinnosť oznamovať ceny, teda vykonávať tzv. cenovú evidenciu.
„Ak chce štát v prípade rapídneho poklesu spotreby alebo extrémneho zvýšenia cien zamedziť krachu slovenského potravinárstva, potom musí aktívne zasiahnuť, a nie sa len pasívne prizerať na nefunkčný trh a na stúpajúci dovoz potravín,“ podčiarkol Milan Lapšanský.
Dodal, že SZPCC sa spoločne so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou a s Úniou potravinárov Slovenska zaviazali pripraviť návrh nefinančných nástrojov na podporu domácej produkcie a spotreby potravín.
(V týždenníku Roľnícke noviny sa dočítate viac.)