Bratislava 27. augusta (TASR) - V slovenskom potravinárskom priemysle v 2. štvrťroku 2023 pracovalo 31.999 zamestnancov. Oproti 2. štvrťroku 2022 sa stav zamestnancov znížil o 0,4 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa v 2. štvrťroku 2023 zaznamenalo vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek, kde počet zamestnancov medziročne stúpol o 30,4 %.
Výraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa evidovalo vo výrobe mlynských výrobkov, kde počet zamestnancov oproti minulému roku vzrástol o 26,5 % a vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov o 7,8 %.
Zvýšenie priemerného počtu zamestnancov sa zaznamenalo v sledovanom období vo výrobe hroznového vína (o 9 %), vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 2,2 %), v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny (o 1 %) a vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 0,3 %).
Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v 2. štvrťroku 2023 nastalo vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov, a to medziročne o 16,6 %, ďalej v odvetví výroby a konzervovania hydiny (o 10,9 %) a vo výrobe hotových krmív (o 9,6 %).
Priemerný počet zamestnancov klesol vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 3,4 %), vo výrobe piva a sladu (o 3,2 %), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 2,4 %), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov (o 2,2 %), vo výrobe cestovín (o 0,3 %), pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov (o 0,2 %) a vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 0,1 %).