Stredná odborná škola Pod Bánošom (SOŠ) v Banskej Bystrici už viac ako 70 rokov vychováva odborníkov pre rezort poľnohospodárstva, potravinárstva a pre rozvoj vidieka. O túto školu majú študenti záujem. Nielen kvôli krásnemu areálu, možnosti kontaktu so zvieratami, kvôli kvalitným lokálnym potravinám, ale aj kvôli dobrej atmosfére, ktorá tu vládne. Na naše otázky odpovedal Ing. PAVEL FIĽO, riaditeľ tejto školy.
Pán riaditeľ, v úvode by ste hádam mohli bližšie predstaviť vašu školu...
„Naša škola pôvodne vznikla zlúčením Súkromnej strednej školy pre rozvoj vidieka, ktorú zriadil v našich priestoroch Vidiecky parlament, a Stredného odborného učilišťa (SOU) poľnohospodársko - potravinárskeho. Súkromná stredná škola prispela novými odbormi, ktoré sa na SOU predtým nevyučovali, a sú zamerané na rozvoj vidieka. Takto vzniknutá Stredná združená škola sa neskôr premenovala na Strednú odbornú školu Pod Bánošom.
V súčasnosti ponúkame učebné odbory, študijné odbory a pomaturitné štúdium. Učebnými odbormi sú cukrár - pekár, cukrár - kuchár, mäsiar, ku ktorým pribudli mäsiar - kuchár, včelár, včelárka a najnovšie aj pivovarník a sladovník. Máme aj vlastný pivovar. Od roku 2024 pribudol aj odbor Farmár pre horské a podhorské oblasti. Zo študijných odborov s maturitou je to Podnikateľ pre rozvoj vidieka, Služby v cestovnom ruchu a Podnikanie v chovoch spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat.
V našej škole v súčasnosti študuje 359 žiakov v dennom štúdiu a 145 dospelých študentov, ktorí študujú externe, v skrátenej forme v dvojročných učebných odboroch ako sú napríklad včelár, včelárka. Nazdávame sa, že región stredného Slovenska má podmienky, ktoré ho predurčujú na rozvoj cestovného ruchu a tiež na extenzívne využitie krajiny a na výrobu tradičných produktov.“
Viaceré školy na Slovensku s poľnohospodárskym zameraním si udržujú dlhoročnú tradíciu. Avšak keďže o prácu v poľnohospodárstve nie je až taký veľký záujem, školy trpia nedostatkom študentov. O vašej škole sa to však povedať nedá. Čím je vaša škola pre študentov zaujímavá?
„Aj v našej škole sme prešli ťažkým obdobím, ale slúži nám ku cti, že sme sa nikdy neznížili k otvoreniu iných odborov ako sú poľnohospodárske a potravinárske odbory alebo odbory, ktoré súvisia s vidiekom. Snažili sme sa propagovať to, že sú to povolania, ktoré sú slobodné, a nie sú spojené s pobytom vo výrobnej hale a s pozeraním sa na hodiny, kedy konečne padne... V našej škole študujú aj mestské deti, ktoré chcú žiť inak ako robotníci vo fabrikách, nuž a to poľnohospodárske a potravinárske remeslo je zaujímavé práve tým, že poskytuje aj určitú voľnosť. My tomu hovoríme, že sú to povolania so zmyslom pre slobodu.“
Dá sa povedať, že absolventi vašej školy sa v živote nestratia. Aké uplatnenie nachádzajú po skončení školy?
„Niektorí z nich berú osud do vlastných rúk a začnú podnikať; buď sami alebo s rodičmi. Zväčša sú to potomkovia bývalých družstevníkov, gazdov, roľníkov. Niektorí absolventi sa zamestnajú v poľnohospodárskych podnikoch, nuž a niektorí pokračujú v štúdiu na vysokej škole. Všetkých absolventov sa snažíme dobre pripraviť pre reálny život. Náležite to vystihuje aj náš slogan: Škola, na ktorej nájdeš vlastnú cestu.“
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)