29.06.2025 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podiel slovenských potravín na pultoch obchodov opäť klesol

Podiel slovenských potravín vystavených na regáloch obchodov dosiahol  v roku 2025 hodnotu 40,4 percenta. Oproti roku 2024 sa tento podiel znížil o 0,8 percenta. Nakoľko ide o pokles už v treťom roku za sebou, môžeme hovoriť o klesajúcom trende.

BRATISLAVA. Toto konštatovanie odznelo na tlačovej besede Potravinárskej komory Slovenska (PKS), ktorá sa v pondelok uskutočnila v Bratislave.  

Podľa predstaviteľov PKS „je to vizitka toho, že štát dlhodobo nemá koncepciu zlepšovania konkurencieschopnosti potravinárskeho odvetvia na Slovensku, ktorá v kombinácii s nedostatočnou finančnou podporou zlyháva v upevňovaní potravinovej bezpečnosti nášho štátu“.

Aj v roku 2025 uskutočnila Potravinárska komora Slovenska prostredníctvom agentúry Go4insight prieskum vystavenia slovenských výrobkov v maloobchode. PKS uskutočňuje tento prieskum už od roku 2011.

Dlhodobé výsledky prieskumu ukazujú, že podiel vystavenia slovenských potravín do roku 2017 permanentne klesal (37,2 percenta). V roku 2018 začal postupne rásť; kontinuálne rástol do roku 2022, kedy dosiahol hodnotu 42,3 percenta, avšak po nasledujúce tri roky podiel klesal.

Daniel Poturnay, prezident Potravinárskej komory Slovenska, uviedol, že v PKS považujú klesajúci trend podielu slovenských potravín za alarmujúci.

„Znamená to, že potravinári so zvyšujúcimi sa nákladmi a s dopadmi konsolidačných opatrení v kombinácií s nedostatočnou podporou strácajú voči zahraničiu konkurencieschopnosť. Pokiaľ sa pozrieme na úroveň podpory poľnohospodárskej prvovýroby a spracovania, vidíme výrazný nepomer,“ povedal Daniel Poturnay.

A nastolil rečnícku otázku, aký je základný účel masívnej podpory prvovýroby. „Dostatok potravín zo slovenskej produkcie pre spotrebiteľov na pultoch v obchode to určite nie je,“ konštatoval prezident PKS.

Podľa jeho ďalších slov výraznejšia podpora spracovania potravín by znamenala nielen možnosť investícií do nových technológií zameraných na znižovanie nákladov na výrobu, ale aj rozširovanie kapacít, investície do inovácií a do nových výrobkov, čo by mohlo rozšíriť ponuku sortimentu zo slovenskej výroby pre maloobchod.

„Mnohí potravinári, najmä malé a stredné podniky, ktoré predstavujú vyše 95 percent z podnikov pôsobiacich v potravinárstve, však v súčasnosti zápasia s tým, aby ich vplyv konsolidačných opatrení nedostal do existenčných problémov,“ podčiarkol Daniel Poturnay.  

Dodal, že situácia slovenských potravinárov je ešte frustrujúcejšia keď vidia ako masívne podporujú potravinársku produkciu naši susedia v Maďarsku, v Poľsku a aj v Českej republike.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down