23.08.2016 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podmienky skladovania zrnín a technické vybavenie skladov

Hlavnou požiadavkou pre zachovanie dlhodobej kvality, nutričnej hodnoty a pri osivách zachovanie klíčivosti zrnín je vhodná vlhkosť materiálu a jeho šetrné uskladnenie vo vyhovujúcom prostredí (teplota, vlhkosť, čistota). Zrniny obecne predstavujú živý organizmus, pri ktorom nutnou podmienkou jeho existencie je neustála látková výmena. Charakter a intenzita fyziologických procesov, ktoré nastávajú v tomto materiáli v priebehu skladovania, závisí na zložkách, z ktorých sa obilná hmota skladá a na parametroch okolitého prostredia. Predpoklady pre bezrizikové skladovanie zrnín predstavujú ideálny stav, o ktorý je potrebné sa snažiť v každom prípade, ale ktorý nie je vždy realizovateľný. Preto sú pre uskladnené zrniny potrebné opatrenia, aby sa na únosnú mieru obmedzili životné prejavy zrna a jeho mikroflóry. K tomu patrí bezpodmienečne pravidelná kontrola vybraných parametrov.

V ostatných dvoch rokoch sme na tomto mieste prezentovali príspevky so zameraním na význam a potrebu sušenia a správneho skladovania zrnín spolu so stručným prehľadom technológií a výrobcov zariadení pre sušenie a skladovanie a následne bolo zameranie na niektoré špecifiká sušenia a skladovania zrnín, a to z pohľadu moderného ovládania sušiarní i síl s poukázaním na požiadavky na bezpečnú prevádzku síl. V tomto príspevku sú uvedené základy skladovania zrnín a tomu predchádzajúca problematika zberu a pozberového spracovania, vybavenie skladovacích priestorov (síl) z pohľadu merania teplôt, vlhkosti, koncentrácie CO2, vplyvu parametrov okolitého prostredia na parametre skladovaných zrnín a dobu skladovania, využitie rôznych typov diagramov uľahčujúcich obsluhe zvládnutie podmienok skladovania a charakterizované sú technológie pre aktívne vetranie, chladenie a vyskladnenie zrnín.

Viac v RN č. 34

doc. Ing. Ivan Vitázek, CSc.

Slovenská poľnohospodárska univerzita, Nitra

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down