V poslednej dobe sa v médiách objavuje téma odchodu montážnych dielní zo Slovenska. Slovensko už nie je lacnou výrobnou dielňou. Ako je to však s nákladmi v poľnohospodárskej výrobe? Vieme aspoň potraviny vyrábať lacno? Musím konštatovať, že Slovensko už nie je ani lacným výrobcom potravín.
Náklady rastú
Rastú mzdy, nájomné, dane, ceny osív, chémie, hnojív, strojov a ich údržby, ceny za služby, atď. Cíti to každý z nás čo sa živíme poľnohospodárskou výrobou a dovolím si povedať, že ešte viac my, čo sa živíme špeciálnou rastlinnou výrobou. Dávno sú preč tie časy, keď sme na prelome milénia na hektár zemiakov či cibule kalkulovali 5 000 euro. Technológia je dnes oveľa náročnejšia a vyžaduje si oveľa drahšie riešenia sadenia, starostlivosti, zberu, skladovania a následnej spotrebiteľskej úpravy. V roku 2017 náklady na jeden hektár zemiakov zo skladu pred balením preskočili úroveň 8 000 euro, respektíve pri cibuli ostali tesne pod touto hranicou.
Samozrejme hovoríme o pestovateľských postupoch, kde sú v rámci súčasných možností vylúčené kritické miesta, tak aby nedošlo k nečakaným prekvapeniam, či už v úrode, alebo v kvalite. Hovoríme pritom o produkcii s potenciálom preskladnenia do konca júna nasledujúceho roku. Vypestovať zemiaky, cibuľu, mrkvu, petržlen, kapustu, či zeler v perfektnom zdravotnom stave a uskladniť ich v moderných skladoch, aby vydržali 8 až 9 mesiacov skladovania do novej úrody je totiž základným predpokladom sebestačnosti. Aby sme to dosiahli, musíme mať pestovateľov ochotných investovať do týchto vysokorizikových plodín a získať v krátkom čase potrebné technológie. Aby boli ochotný do nich investovať musia mať aspoň 80-90 percentnú šancu, že svoju produkciu predajú. Aby túto šancu nadobudli, musia so svojou produkciou ísť na trh, ktorý je ale dnes z väčšej časti obsadený dovozcami, ktorí si svoje pozície budú chrániť. Aby sa domácim pestovateľom podarilo týchto dovozcov vytlačiť, budú musieť zniesť niekoľko rokov strát, ktoré im vzniknú cenovou vojnou.
Inde napredujú, my kolabujeme
Nedávno sa uskutočnila najväčšia výstava ovocia a zeleniny na svete, ktorá sa každoročne koná začiatkom februára v nemeckom Berlíne. Predajcovia technológii do zeleniny, o ktoré máme aj my záujem, sú zavalení požiadavkami na dodávku od pestovateľov a baliarní ovocia a zeleniny zo susedného Poľska, Čiech a Maďarska.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.