Pšeničná hrdza je skupina hubových ochorení, ktorá môže na neošetrenej pšenici spôsobiť aj stopercentnú stratu úrody. Podľa dvoch štúdií, vypracovaných v spolupráci s Organizáciou Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), šírenie sa týchto ochorení v Európe, Afrike a v strednej Ázii aj naďalej pokračuje.
RÍM. Štúdie, ktoré vznikli v spolupráci univerzity v Aarhuse s Medzinárodným centrom pre zlepšovanie kukurice a pšenice (International Maize and Wheat Improvement Center), boli uverejnené v časopise Nature a poukazujú na šírenie sa nových rodov žltej a stonkovej hrdze v rôznych regiónoch v roku 2016.
V tom istom období došlo aj k rozšíreniu už dlhší čas známych rodov hrdze do nových krajín. Z toho vyplýva potreba včasnej detekcie, aby sa zamedzilo vzniku veľkých škôd na pšeničnej produkcii, čo platí najmä pre oblasť Stredomoria.
Zdroj obživy pre miliaru ľudí
V rozvojových krajinách je produkcia pšenice zdrojom obživy pre miliardu ľudí, a oblasti, najviac ohrozené pšeničnou hrdzou, teda severná a východná Afrika, Blízky východ, západná a stredná Ázia, spolu zabezpečujú 37 percent svetovej produkcie pšenice.
„Tieto nové a agresívne ochorenia vznikli práve v období, kedy sme sa snažili pomôcť krajinám zvládnuť doterajšie druhy pšeničnej hrdze, a preto musíme k tejto situácii pristúpiť rýchlo a dôkladne," povedal Fazil Dusunceli, rastlinný patológ FAO. „Je dôležité aby odborníci z medzinárodných organizácií a z krajín, produkujúcich pšenicu, spolupracovali pri výmene a odovzdávaní si údajov, pri nepretržitom monitorovaní a pri tvorbe pohotovostných plánov, ktorými ochránia svojich farmárov a tiež okolité krajiny.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)