Poliaci chcú zvýšiť kontroly vlastných potravín. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v súvislosti s piatkovým (24. 5.) stretnutím predsedu SPPK Emila Macha s veľvyslancom Poľskej republiky na Slovensku Krzysztofom Strzałkom.
BRATISLAVA. Hlavnou témou stretnutia bola podľa jej informácií diskusia o úrovni agropotravinárskeho priemyslu oboch krajín a dovozoch poľských potravín na Slovensko v kontexte nedávnych potravinových škandálov.
Predseda SPPK a veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku sa počas rokovania podľa Holéciovej zhodli na tom, že podiel poľského agropotravinárstva na tvorbe HDP krajiny je vysoký. Tento fakt súvisí aj s tým, že Poľská republika si vyrokovala výhodnejšie podmienky pri vstupe krajiny do EÚ a má vyššiu úroveň podpôr z národných zdrojov než Slovensko.
Holéciová doplnila, že na Slovensko sa z Poľska dováža široká paleta agropotravinárskych výrobkov, najmä ovocie (jablká), mäso a mäsové výrobky a zelenina. Na stretnutí sa hovorilo aj o kvalite takýchto potravín. Predseda SPPK v tejto súvislosti uviedol, že slovenskí spotrebitelia nemôžu byť konfrontovaní s nižšou kvalitou a bezpečnosťou dovážaných produktov z Európy.
Poľský veľvyslanec podľa Holéciovej potvrdil, že krajina robí kroky na zvýšenie kontroly vlastných potravín. Plánuje posilniť počet veterinárov tak, aby predchádzali potravinovým škandálom.
"Robme všetky kroky pre to, aby sme posilnili Európsku úniu a jej konkurencieschopnosť voči tretím krajinám. Sme pripravení na intenzívnejšiu diskusiu s poľskými poľnohospodármi a potravinármi, ako naplniť tento cieľ," dodal predseda SPPK.
/tasr/