Lehota pod Vtáčnikom 31. decembra (TASR) - Poľnohospodári pracujú bez ohľadu na deň pracovného pokoja či sviatok. Postarať sa musia počas nich o zvieratá, ktoré chovajú. Podobne to je i na družstve agroskupiny Poľno Vtáčnik v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza.
"Naša práca nepozná sviatok či piatok. Kravy, teľatá musia vždy jesť," povedala ošetrovateľka teliat a pôrodník Iveta Benčíková, ktorá sa tejto práci venuje 25 rokov. Teľatá podľa nej musia ráno nakŕmiť, ošetriť, pozrieť sa, či nie sú choré. "Všetko je ako pri deťoch," poznamenala.
Konateľ spoločnosti Daniel Frauenschuh priblížil, že podnik zamestnáva 180 ľudí, zamestnanci do práce chodia cez všetky sviatky, práca na družstve je podľa neho ťažká a na 365 dní. "Naším najväčším problémom sú odborníci, ktorí sa venujú živočíšnej výrobe. V budúcnosti bude problém i s traktoristami a rastlinnou výrobou. Poľnohospodárstvo má veľkú budúcnosť, jednou vecou je práca, druhou sú produkty, mlieko, syr, chlieb, ktoré nie je problém predať," ozrejmil.
Dôležitosť práce v poľnohospodárstve prízvukuje i minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD). "Je sviatok a sú určité povolania, v ktorých musia ľudia chodiť do práce. Podobne je to aj na tomto poľnohospodárskom družstve, je treba sa postarať o kravy a teľatá. Ráno, keď pracovníci prišli, ich čakali tri pôrody, ktoré bolo treba zrealizovať," vysvetlil Takáč. Ocenil, že sa poľnohospodársky podnik sa venuje najmä živočíšnej výrobe, čo štát chce a bude aj podporovať v budúcom období, ministerstvo tiež rieši väčšiu spoluprácu so samosprávnymi krajmi v prípade stredných odborných poľnohospodárskych či lesníckych škôl a zapája do nej i vysoké školy.
Druhý sviatok vianočný trávili v práci i pekári. Pracovníčka Denisa z prievidzskej pekárne Dobrota priblížila, že za jednu zmenu v Prievidzi, keď sa blížia sviatky, vyrobia i 200.000 rožkov. "S prácou počas sviatkov sme v pohode, je to náročnejšie, ale máme to radi," podotkla Denisa.
"Naši pekári sú v robote preto, aby si všetky domácnosti v tomto regióne mohli kúpiť čerstvé rožky a čerstvý chlieb. Na každom stredisku sa začína v inú hodinu, v Prievidzi, kde pečieme rožky, sme začínali o 12.00 h, v Novákoch, kde sa vyrába chlieb, pracujeme od rána," priblížil riaditeľ Martin Ondro.
Šéf rezortu pôdohospodárstva vyzdvihol zamestnancov v tomto segmente, ktorí počas sviatkov, sobôt, nedieľ a hlavne v noci pracujú. "Nie je to ľahká práca, hlavne pri vysokých teplotách. Aj keď tu sa do určitej miery technológia posúva, vždy si to vyžaduje aj pomerne veľa ručnej práce," dodal Takáč.