
„Poľnohospodárske družstvo Vlára Nemšová je pre mňa príkladom moderného hospodárenia. Okrem pestovania chmeľu sa v tomto podniku venujú aj živočíšnej výrobe a ich kolektív je mladý a odhodlaný.
NEMŠOVÁ. Konštatoval to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč, ktorý v minulom týždni navštívil vyššie spomenutý poľnohospodársky podnik, kde si pozrel zber a spracovanie chmeľu.
Dodal, že chmeliarstvo je síce náročná práca, ale Slovensko má na pestovanie chmeľu ideálne klimatické podmienky, a má aj veľký potenciál pre jeho rozvoj. V novom strategickom pláne je chmeľ najviac podporovanou plodinou s viazanou platbou vo výške približne 700 eur na hektár.
„Som presvedčený o tom, že práve diverzifikácia a rozširovanie chmeľníc môže byť jedným z pilierov budúcnosti slovenského poľnohospodárstva,“ povedal minister pôdohospodárstva.
Branislav Židek, predseda PD Vlára Nemšová, pripomenul, že napriek nižšej tohtoročnej úrode je kvalita chmeľu z Nemšovej výnimočná. Priemerná úroda v tomto roku predstavuje 0,8 tony z hektára, čo je menej ako to bolo v roku 2024, avšak chmeľ obsahuje vyšší podiel alfa kyselín, čo je pre pivovary kľúčový kvalitatívny parameter.
„O našu produkciu je záujem doma a aj v zahraničí, a preto vidíme možnosti na rozširovanie pestovania chmeľu. Sme presvedčení o tom, že pestovanie chmeľu na Slovensku má obrovský potenciál a že by znamenalo prínos aj pre štát,“ podčiarkol Branislav Židek.
O význame chmeliarstva sa zmienil aj Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, ktorý uviedol, že tržby z hektára chmeľu v priemere presahujú 12 500 eur, a pri finálnom spracovaní je to dokonca 20 000 eur, pričom táto komodita je mimoriadne atraktívna aj na ázijských trhoch.
„Zvýšenie výmer chmeľníc by Slovensku prinieslo nielen pridanú hodnotu v domácich pivovaroch, ale aj lepšiu potravinovú bilanciu a prípravu na vstup Ukrajiny do EÚ, keďže Ukrajina musí chmeľ dovážať,“ povedal Vladimír Machalík.
Z ďalších informácií, ktoré odzneli pri príležitosti ministrovej návštevy v PD Nemšová vyplynulo, že slovenské chmeliarstvo zaznamenalo v uplynulých desaťročiach výrazný útlm. Veď kým v roku 1993 sa chmeľ na Slovensku pestoval na výmere 1 300 hektárov, v súčasnosti je to už len 37 hektárov, pričom pestovaniu tejto plodiny sa venujú už len v jednom podniku – v PD Nemšová. A práve príklad z PD Vlára Nemšová ukazuje, že pestovanie chmeľu má budúcnosť aj v náročných podmienkach.
(V týždenníku Roľnícke noviny sa dočítate viac.)