Potravinársky priemysel na Slovensku dosiahol za tri štvrťroky 2010 zisk vo výške 95,77 milióna eur.
Potravinársky priemysel SR dosiahol podľa informácií tlačového hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislava Nemca za tri štvrťroky minulého roka celkový zisk 95,77 milióna eur.
„V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa pridaná hodnota znížila o 12,2 %, na viac ako 511 miliónov eur," uviedol pre TASR S. Nemec.
Potravinárske podniky v tom istom období zamestnávali viac ako 30-tisíc ľudí, pričom zamestnanosť medziročne klesla o 6,6 %. Priemerná mesačná mzda dosiahla 720 eur, takže v porovnaní s predchádzajúcim rokom sa zvýšila o 3,7 %.
„V jej výške sa však medzi jednotlivými výrobnými odbormi vyskytli značné rozdiely, a to od 1529 eur vo výrobe škrobu a škrobárenských produktov až po 477 eur v produkcii mäsových výrobkov, vrátane hydinových," spresnil hovorca SPPK.
Pripomenul, že tržby tuzemských potravinárskych podnikov za vlastné výkony a tovar sa v ostatných rokoch pohybujú zhruba na úrovni 3 až 3,3 miliardy eur.
Odvetvie sa podľa S. Nemca ocitlo nielen v silnom konkurenčnom tlaku zahraničných producentov, ale aj v Slovenskej republike podnikajúcich obchodných sietí, na čo doplatili niektoré malé a stredné podniky.
„Vyhlo sa však veľkým potravinovým škandálom, čo potvrdzuje nielen jeho vyspelosť a kvalitu produkcie, ale i dôslednosť práce orgánov potravinového dozoru. Potravinári združení v SPPK však požadujú, aby rovnako pristupovali aj k importérom potravín a aby dovážaný tovar musel spĺňať rovnaké štandardy a kritériá, aké sa kladú na výrobcov v EÚ," dodal S. Nemec.