06.04.2025 | 02:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potravinárska komora Slovenska prezentovala Zdravý tanier

Stravovanie sa obyvateľov Slovenska nie je vždy optimálne, čo sa prejavuje vo vysokom výskyte obezity, kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky. A tradičná slovenská kuchyňa je zasa bohatá na tučné a kaloricky výdatné jedlá.

BRATISLAVA. Konzumácia veľkého množstva nasýtených tukov, cukrov a soli prispieva k zhoršeniu celkového zdravotného stavu obyvateľstva.

Nuž a nedostatočný príjem ovocia, zeleniny a vlákniny vedie k nedostatku dôležitých vitamínov, minerálnych látok a rastlinnej vlákniny, čo môže mať negatívny vplyv na imunitný systém a na tráviaci trakt človeka.

Preto je dôležité, aby sa obyvatelia Slovenska zamerali na zdravšie stravovacie návyky, ktoré zahŕňajú vyváženú a pestrú stravu bohatú na rastlinné potraviny, na celozrnné obilné výrobky a na nízkotučné mliečne produkty.

Aj preto prichádza Potravinárska komora Slovenska (PKS) s projektom Zdravý tanier. Podľa predstaviteľov PKS je to jednoduchý nástroj, ktorý má pomôcť človeku správne sa rozhodnúť pri výbere jedál a ktorý má aj inšpirovať ľudí k pohybovej aktivite.

Správne stravovanie sa a zaradenie pravidelnej športovej aktivity ovplyvňujú naše telesné a duševné zdravie a prispievajú k spokojnému a naplnenému životu.

Na webovej stránke zdravytanier.sk záujemcovia nájdu jednoduché rady týkajúce sa stravy a aj pohybu, jedálničky ba i recepty. Dokonca si tam môžu otestovať úroveň ich pohybovej aktivity.

„Projektom Zdravý tanier sa neusilujeme ľudí obmedzovať. Práve naopak, chceme im dať slobodu v rozhodovaní sa, keďže informácie, na základe ktorých by sa ľudia mohli racionálne a zdravo stravovať, sú často ťažšie dostupné, a nie sú dostatočne zrozumiteľné pre všetky skupiny obyvateľstva,“ uviedla Jana Venhartová, riaditeľka PKS.

Vladimír Vnuk, štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v tejto súvislosti zdôraznil, že potraviny, ktoré sa u nás vyrábajú, sú bezpečné, kvalitné a chutné.

„Veríme, že z tohto projektu  budú profitovať aj samotní potravinári, nakoľko ide o ich iniciatívu, ktorú plne podporujeme,“ konštatoval Vladimír  Vnuk.

Pri príprave projektu Zdravý tanier spolupracoval aj odborník na výživu MUDr. Peter Minárik, PhD., podľa slov ktorého zdraviu prospešné stravovanie nie je nedosiahnuteľným ideálom a vôbec neznamená, že sa ľudia musia vzdať všetkých obľúbených jedál a potravín. Pri výbere jedál však treba myslieť na základné a jednoduché pravidlá.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down