Potravinársky priemysel SR dosiahol v roku 2017 kladný výsledok hospodárenia pred zdanením vo výške 163,2 milióna eur. Medziročne klesol o 5,3 %. Vyplýva to z tzv. zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Výnosy v slovenskom potravinárstve vlani medziročne stúpli o 3 % na 4,386 miliardy eur, náklady sa v minulom roku zvýšili o 3,4 % na 4,223 miliardy eur.
BRATISLAVA. Na výrobe výrobkov potravinárstva SR mali rozhodujúci podiel podniky s 20 a viac zamestnancami (284 podnikov), ktoré vytvorili kladný výsledok hospodárenia na úrovni 152,5 milióna eur, ktorý medziročne klesol o 25,5 milióna eur (o 14,3 %). Z celkového počtu podnikov ziskové podniky predstavovali 68 % a vytvorili zisk vo výške 178 miliónov eur a strata stratových podnikov dosiahla 26 miliónov eur. Podiel ziskových podnikov medziročne klesol o 0,3 percentuálneho bodu.
Najvyšší kladný výsledok hospodárenia dosiahol odbor výroby nápojov (49 miliónov eur), významnejšiu úroveň tiež odbor výroby ostatných potravinárskych výrobkov (34 miliónov eur), výroba pečiva a múčnych výrobkov (23 miliónov eur), výroba mlynárskych výrobkov a škrobových výrobkov (16 miliónov eur), výroba mliečnych výrobkov (12 miliónov eur), spracovanie a konzervovanie rýb kôrovcov a mäkkýšov vrátane výroby rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (10 miliónov eur).
V odvetví sa podľa správy v priemere na 100 eur výnosov vynaložilo 96,2 eura nákladov, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom znamenalo zvýšenie nákladovosti výnosov o 0,7 eura.
Najvyššia úroveň nákladovosti výnosov bola v odbore spracovania a konzervovania mäsa a mäsových produktov (99,6 eura) a vo výrobe mliečnych výrobkov (98,1 eura). Najnižšiu úroveň nákladovosti výnosov a zároveň nižšiu ako priemer odvetvia dosiahol odbor výroby nápojov (92,4 eura).
/tasr/