Ceny potravín by podľa agropotravinárskej samosprávy mali v tomto roku ďalej rásť.
Podľa údajov Štatistického úradu SR v decembri 2010 ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vzrástli o 6,2 percenta. Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v decembri upozornila, že ceny základných potravinárskych komodít sú na dvadsaťročných maximách a predstihli aj úroveň počas potravinovej krízy v roku 2008.
Rast cien potravín považuje minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon za neúmerný. Podľa neho sú za rast cien čiastočne zodpovedné aj obchodné reťazce, ktoré si na potraviny nasadzujú príliš vysokú maržu.
„Obchodné reťazce by sa mohli zamyslieť nad tvorbou svojej finančnej politiky, v mnohých prípadoch totiž nasadzujú na ceny potravín neúmerne vysokú maržu," uviedol minister pre agentúru SITA.
Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová vidí dôvod zvyšovania cien v nepriaznivých klimatických podmienkach, ktoré vytvárajú živnú pôdu pre šírenie znepokojujúcich informácií, a tie sú následne základom zvyšovania cien.
„V roku 2011 predpokladáme rast cien potravín, najmä však výrobkov z obilia, olejnín a výrobkov z nich, mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov, zemiakov," povedala J. Halgašová.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podľa jej hovorcu Stanislava Nemca očakáva v tomto roku rast cien potravín na úrovni 5 až 7 percent.
Jedným z hlavných faktorov, ktorý ovplyvňuje tento rast, sú podľa oslovených organizácií nepriaznivé klimatické podmienky. Situáciu na trhu s obilninami podľa nich výrazne ovplyvnili výkyvy počasia, a to nielen v EÚ, ale aj v Rusku, USA a Austrálii.
Jarmila Halgašová nevylúčila ani vplyv špekulácií na komoditných trhoch, ktoré tlačia ceny potravinárskych komodít smerom nahor. S týmto názorom sa zhoduje aj SPPK, podľa ktorej sa špekulatívny kapitál presunul na trhy s týmito komoditami.
Tieto trhy totiž poskytujú možnosť vysokého zhodnotenia za relatívne krátky čas. Ako však S. Nemec dodal, poľnohospodárske komodity by boli drahšie aj bez zásahu špekulatívneho kapitálu, avšak nie až v takej miere, ako je to dnes.
Oslovené organizácie sa zhodli, že Slovensko nemôže výraznejšie zasiahnuť do vývoja rastu cien potravinárskych komodít, ktoré vplývajú na konečný rast cien. Podľa Ladislava Hánu, riaditeľa odboru Agrárnych trhových informácií Slovenska, produkcia Slovenska ani v jednej rozhodujúcej poľnohospodárskej resp. potravinárskej komodite nepresahuje 1 percento z celkovej produkcie v EÚ.
„Z tohto jednoznačne vyplýva, že vplyv na súčasný vývoj cien na Slovensku má jednoznačne situácia v ponuke a dopyte na európskom a svetovom trhu, dovozy zo zahraničia a obchodné embargá v hlavných odbytových krajinách," vysvetlil L. Hána.