Mäsový výrobok, okrem mäsového výrobku baleného do prírodných obalov, môže predajca krájať len bez obalu.
BRATISLAVA. Vyplýva to zo zverejneného návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MP RV) SR o mäsových výrobkoch. Dátum účinnosti vyhlášky sa určí dodatočne, v závislosti od dĺžky legislatívneho procesu.
"Cieľom predloženého návrhu vyhlášky je upraviť požiadavky na kvalitu mäsových výrobkov, na ich výrobu, na manipuláciu s nimi a na ich umiestňovanie na trh," upresňuje sa v texte návrhu vyhlášky.
"Nebalený, predajcom vopred nakrájaný mäsový výrobok alebo výrobok vybalený z pôvodného obalu sa musí predať najneskôr do 24 hodín od jeho nakrájania alebo od vybalenia; ak ide o trvanlivý mäsový výrobok, potom sa musí predať do 48 hodín. O čase a dátume nakrájania alebo vybalenia sa vedie v predajni evidencia," zdôrazňuje sa v návrhu vyhlášky.
Za porušenie kvality a zdravotnej neškodnosti nakrájaných mäsových výrobkov v dôsledku porušenia obalu zodpovedá ten, kto porušil obal pri jeho umiestňovaní na trh.
(tasr)