Ochrana viniča voči hubovitým chorobám sa začína skoro, už pred začiatkom vegetácie. Tento postrek sa označuje ako suchý postrek, niektorí vinohradníci ho označujú tiež ako predjarný postrek. Pri tomto postreku sa drevo postrekuje viniča fungicídmi.
Účelom tohto postreku je zamedziť vzniku infekcie vinohradu na začiatku vegetácie múčnatkou (Uncinula necator) a napadnutiu roztočami a roztočcami, teda zamedziť vzniku ochorenia, ktoré sa v praxi bežne označuje ako kučeravosť a plstnatosť viniča. Prípravky, ktoré sa pri tomto postreku používajú, sú veľmi účinné, ale je nevyhnutné, aby sa použili a aby sa tak predišlo kalamitnému výskytu škodlivých činiteľov.
Z toho, čo sme uviedli, je zrejmé, že suchým postrekom - predjarným postrekom nie je možné preventívne zasiahnuť proti všetkým chorobám, napríklad proti pernospóre viniča, plesni sivej a iným chorobám.
Proti týmto chorobám viniča sa môže prvýkrát preventívne a v plnom rozsahu zasiahnuť až na začiatku jari, keď má vinič 5 listov. U pernospóry viniča (Plasmopara viticola) je to odôvodnené tým, že táto zimnými spórami prezimuje na listoch, ktoré na jeseň spadli vo vinohrade na pôdu, a výtrusy z nich môžu infikovať vinohrad po navlhčení na jar, keď „odskáču“ hore, na mladé výhonky. V prípade plesne sivej prebieha infekcia mladých výhonkov viniča neskôr ako pri múčnatke viniča. Ochrana proti týmto chorobám sa musí v priebehu roku začínať vtedy, keď má vinič 5 listov.
(Viac sa dočítate v Roľníckych novinách)