Zahraničné obchodné reťazce podľa riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára dovážajú do SR aj také hydinové mäsové výrobky, ktoré v zahraničí nedokážu predať, a tak ich umiestňujú na slovenský trh.
„Kvalitou pritom nezodpovedajú ani triede B a sú zdravotne nevyhovujúce, nekvalitné. Myslíme si, že hlavným dôvodom je politika obchodných reťazcov, ktoré chcú nakupovať za čo najnižšiu cenu, čo býva na úkor kvality," uviedol Daniel Molnár.
Dokumentoval to nedostatkami zistenými Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR, ku ktorým dali podnet ÚHS a občania. Daniel Molnár pritom vyzdvihol kvalitu domácej produkcie, u ktorej "takéto problémy nie sú, pretože slovenskí výrobcovia spĺňajú najprísnejšie kritériá EÚ".
„Naše veterinárne a potravinové zákony sú dokonca postavené nad rámec legislatívy Európskej únie, čiže u nás nie sú povolené žiadne výnimky z plnenia pravidiel EÚ, ako je to v niektorých iných krajinách, napríklad v Poľsku," podotkol riaditeľ ÚHS.
Domácu produkciu hydiny podľa neho u spracovateľov kontroluje stály veterinárny dozor, ktorý sa nachádza v prevádzke výroby. „Takisto je prítomná stála kontrola u chovateľov hydiny na mäso, taktiež u producentov vajec," zdôraznil D. Molnár.
Zároveň dodal, že „zahraničná produkcia sa dováža na naše územie, pričom niektoré krajiny jej pôvodu nemajú také prísne predpisy, ako má SR". „Kontrola ich produkcie je teda slabšia,“ dodal D. Molnár.