05.03.2018 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Producenti hydinového mäsa opäť bijú na poplach

Producenti hydinového mäsa na Slovensku sa v súčasnosti nachádzajú vo vážnom ohrození. Na tlačovej besede v Bratislave to v minulom týždni konštatovali poprední predstavitelia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).

BRATISLAVA. S novinármi sa tentoraz stretli a o problémoch referovali predseda Dozornej rady ÚHS Ivan Gróf a riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.

Z ich slov vyplynulo, že prakticky od roku 2000 zaznamenávame postupný pokles sebestačnosti Slovenska v produkcii hydinového mäsa. Aj preto sme sa od úplnej sebestačnosti v tejto komodite pred rokom 2000 dostali až k súčasnému, iba 54-percentnému podielu slovenského hydinového mäsa, spotrebovávanému obyvateľmi SR. Zvyšok pripadá na dovoz.

Táto nelichotivá situácia má viacero príčin. Za prvú z nich označili predstavitelia ÚHS predaj hydinového mäsa predovšetkým v supermarketoch prostredníctvom tzv. letákových akcií.

Podľa slov predstaviteľov ÚHS sa obchodné reťazce doslova predbiehajú v tom, ktorý z nich ponúkne svojim zákazníkom kurča v akcii za najnižšiu cenu.

Pod úrovňou výrobných nákladov

V dôsledku toho v prvých týždňoch tohto roku poklesli maloobchodné ceny chladených kurčiat, predávaných v rámci akcií, až na úroveň 1,27 až 1,44 eura za kilogram. Táto cena je výrazne nižšia ako sú náklady na výrobu jedného kilogramu tohto mäsa, ktoré sa pohybujú na úrovni 1,50 eura za kilogram. Aj preto sú vyššie uvedené maloobchodné ceny pre producentov hydiny z dlhodobého hľadiska vonkoncom neprijateľné.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down