29.11.2016 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Produkcia cukru v SR by mala prepisovať rekordy, dosiahne asi až 220.000 ton

Produkcia cukru na Slovensku by mala prepisovať rekordy. Slovenský cukrovarnícky spolok, ktorý je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), odhaduje, že v aktuálnej cukrovarníckej kampani (2016/2017) vyprodukujú dva cukrovary v SR rekordné množstvo cukru. Malo by ho byť viac ako v roku 2014, ktorý bol v znamení vynikajúcich výsledkov. Informovala o tom dnes hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

BRATISLAVA. Vhodná kombinácia počasia, tepla, slnka a zrážok bola podľa nej základným predpokladom, aby slovenskí poľnohospodári mohli vypestovať dostatočné množstvo cukrovej repy - základnej suroviny na výrobu cukru. Množstvom cukru sa tak cukrovarnícka sezóna 2016/2017 zaradí medzi rekordné sezóny.

Informovala, že podľa informácií zo Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska, ktorý je tiež členom SPPK, bola k 21. novembru z celkovej plochy 21.520 hektárov (ha) pozbieraná repa z dvoch tretín a v súčasnosti je spracovaných približne 50 % odhadovanej produkcie. Priemerná úroda sa pohybuje na úrovni 74 ton (t) na hektár pri 16,34-% priemernej cukornatosti.

"V minulom roku sme na Slovensku vyprodukovali 175.000 t cukru. Údaje z tohtoročnej kampane naznačujú, že celková produkcia by mohla byť okolo 215.000 až 220.000 t cukru," priblížila.

Podotkla, že podmienky počas cukrovarníckej kampane sú momentálne priaznivé. Cukrovary nehlásia žiadne výpadky v dodávke tejto plodiny. Kampaň sa začala 8. septembra 2016 a mala by trvať do polovice februára 2017.

Pripomenula, že od ukončenia reštrukturalizácie v roku 2009 spracovávajú cukrovú repu na Slovensku dva cukrovary – Považský cukor, a. s., v Trenčianskej Teplej a Slovenské cukrovary, s. r. o., v Seredi. Oba podniky sú počas cukrovarníckej kampane schopné vyprodukovať približne 200.000 ton cukru.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down