30.11.2025 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prvá dekáda výskumného centra

Vo Výskumnom centre AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre si pred niekoľkými dňami pripomenuli prvú dekádu existencie tohto centra. Za ten čas centrum realizovalo veľa projektov a dosiahlo úspechy doma aj v zahraničí.

NITRA.„Za krátke obdobie sa nám podarilo vybudovať špičkové pracovisko, ktoré nás posunulo vpred v mnohých projektoch a aj v otázkach vedy, výskumu a inovácií. Univerzitu mimoriadne zviditeľňuje v národnom a aj v medzinárodnom priestore,“ povedala v príhovore Klaudia Halászová, rektorka SPU.

Zároveň poďakovala všetkým ľuďom, ktorí sa na vzniku, výstavbe a na rozvoji Výskumného centra AgroBioTech podieľali. Podčiarkla skutočnosť, že výskumné centrum spolupracuje s fakultami univerzity v rámci riešenia projektov a vzdelávacieho procesu ako aj s partnermi z oblasti priemyslu.

„Pomohlo nám aj s budovaním Potravinového inkubátora, čo je naša prvá eseročka tohto typu. Úspechy AgroBioTechu pomáhajú k celkovému vysokému hodnoteniu SPU,“ zdôraznila rektorka.

Príbeh Výskumného centra AgroBioTech, úspechy, aktivity a vízie priblížila jeho riaditeľka Adriana Kolesárová. Vyzdvihla skutočnosť, že vo výskumnom centre riešili viac ako 200 domácich a zahraničných projektov, a v súčasnosti je v procese hodnotenia vyše 10 projektov.

„K najvýznamnejším patria projekty pre mladých startupistov, projekty v rámci ktorých nadväzujeme na silnú potravinársku sieť ako aj tie, v ktorých kladieme dôraz na moderné potravinárske technológie, umožňujúce vzdelávať mladých vedcov a pedagógov, spolupracovať s univerzitami, s výskumnými centrami a s praxou,“ povedala riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech.

Medzi aktuálnymi projektami spomenula napríklad EIT Food Hub ako aj s tým súvisiaci program Food Educators, zameraný na podporu udržateľného a zdravého stravovania sa.

Výskumné centrum AgroBioTech vzniklo v októbri 2015 v rámci projektu podporeného z finančných prostriedkov EÚ. Tematicky sa zameriava na prioritné témy v agrobiológii, v technológiách spracovania poľnohospodárskych produktov a v agropotravinárstve, v biotechnológii, v genetických technológiách, v agroekológii, v bioenergetike a aj v bioekonomike. Centrum sa rozprestiera na ploche 5 800 štvorcových metrov, v rámci ktorých je situovaných 32 laboratórií. Jeho výstavba trvala viac ako dva roky a vyžiadala si náklady vo výške 26,3 milióna eur. Zo zdrojov EÚ bolo hradených takmer 22,4 milióna eur, a zo štátneho rozpočtu SR išlo 2,6 milióna eur. Sumu 1,3 milióna eur poskytol hlavný prijímateľ, SPU v Nitre, a jeho partneri zapojení do tohto projektu, ktorými sú Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre a Slovenská akadémia vied – Ústav genetiky a biotechnológie rastlín v Nitre.

K prelomovým rokom Výskumného centra AgroBioTech patrí rok 2024, kedy bola schválená prevádzka pre vegánske produkty, ako aj rok 2025, kedy Potravinový inkubátor uviedol na trh svoj prvý produkt. V súčasnosti už inkubátor predáva svoje inovatívne potraviny - bylinkové čaje, zeleninové čipsy a ovocný jablkovo-kokosový snack - v univerzitnom bufete, prostredníctvom e-shopu a schválený má aj ambulantný predaj svojich produktov.

Vedecký kolektív Výskumného centra AgroBioTech testuje a vyvíja ďalšie zdravé produkty. Centrum je priestorom pre výskum, vývoj a vzdelávanie, pre realizáciu záverečných prác, odbornej praxe, prednášok, workshopov, cvičení, exkurzií, letných škôl a podobne.

(V týždenníku Roľnícke noviny sa dočítate viac.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Prehľad ochrany osobných údajov

Prehľad ochrany osobných údajov Tento web používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť tú najlepšiu možnú používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webu sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.