V Nových Sadoch neďaleko Nitry sa na dňa 23. mája 2018 uskutočnil už 18. ročník Repného dňa, ktorý tradične organizuje Považský cukor a. s. v spolupráci a na poliach PD Devio Nové Sady. Podujatie bolo zamerané na výzvy, nastolenie riešení a ďalšie očakávania vyplývajúce zo zmien pestovania cukrovej repy a výroby cukru. V rámci poľnej prehliadky sa do pozornosti dostali herbicídne, výživové, insekticídne a odrodové pokusy.
Hostí podujatia privítal Ing. Igor Jakubička, predseda PD Devio Nové Sady. Vo svojom vstupe zhodnotil porasty cukrovej repy, ktoré sú aktuálne poznačené veľkým suchom: "V apríli tu napršalo 24 milimetrov, v máji len 14 milimetrov. V porovnaní s minulým rokom sme na rovnakej úrovni. Vlani v tomto období spadlo 112 milimetrov a v tomto roku 117 milimetrov, pričom 5-ročný priemer je na úrovni 209 milimetrov. Toto je realita a čaká nás zrejme ďalší náročný rok.“
Spolupráca výrobcu a pestovateľov
„Pestovanie cukrovej repy a výroba cukru bude čeliť rôznym výzvam. Sme svedkami najnižších cien cukru v EÚ,“ povedal v úvode Klaus-Friso Gellermann, Head of Grower Relation & Agri Consulting a zhodnotil súčasnú situáciu z pohľadu spoločnosti Nordzucker: „Ako pre najsilnejšieho výrobcu cukru v Európe je pre nás naďalej dôležitá spolupráca s pestovateľmi cukrovej repy, aby sme spoločne prekonali nepriaznivé okolnosti.“ Zdôraznil, že nejde len o situáciu na trhu, ale sú to skutočnosti súvisiace so zákazom používania účinných látok zo skupiny neonikotinoidov v cukrovej repe a tiež možný zákaz ďalších dôležitých účinných látok ako sú fenmedifam a desmedifan. K uvedenému dodal: „Musíme uvažovať o pestovaní cukrovej repy aj pri znížených množstvách účinných látok a poobzerať sa po nových technológiách pestovania. Máme záujem udržať pestovanie cukrovej repy na konkurencieschopnej úrovni spoločne s vami pestovateľmi.“ K. Gellermann informoval o aktivitách spoločnosti v pokusníctve a taktiež o posilnení poradenských služieb s cieľom čeliť nastoleným problémom vo všetkých krajinách, kde spoločnosť Nordzucker pôsobí.
Prebytky cukru na trhu
Ing. Michal Abelovič, MSc., predseda predstavenstva Považský cukor a. s., informoval o najnovšom vývoji na trhu s cukrom v súvislosti so zrušením výrobných kvót na cukor: „Zrušením kvót dostala EÚ neobmedzene exportovať cukor, čo všetci výrobcovia využili a preto vyrobili o 22 percent cukru viac ako v predchádzajúcej kampani. Avšak situácia na svetovom trhu sa nepriaznivo vyvinula, poklesom o 30 percent a európsky výrobcovia cukru sa preto snažia zrealizovať predaj v európskom priestore. Naplno sme po uvoľnení kvót pocítili facku od voľného trhu.“ Uviedol, že európske cukrovarníctvo je viacej závislé od svetových cien ako predtým, pretože prebytky cukru sa vždy budú uplatňovať na svetovom trhu.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.