04.07.2013 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rezort pôdohospodárstva pripravil definíciu pojmu Slovenská potravina

Rezort pôdohospodárstva pripravil legislatívnu definíciu pojmu Slovenská potravina. "Slovenskou potravinou je potravina, na výrobu ktorej musí byť použitých najmenej 75 % domácich surovín a prísad z ich celkovej spotreby. Pridaná voda sa do tohto množstva nezapočítava," uvádza sa v návrhu Vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorou sa upravujú podrobnosti o propagácii a marketingu poľnohospodárskych produktov a potravín dobrovoľnými údajmi a ktorá je v pripomienkovom konaní.

 "Všetky fázy výrobného procesu potraviny označenej ako Slovenská potravina sa musia pritom uskutočňovať na území SR, okrem získavania surovín a prísad z dovozu," zdôrazňuje ďalej agrorezort. Ak ide o potraviny, ktoré nemožno vyrábať bez surovín z dovozu, pretože tieto nemožno v SR dopestovať, získať alebo vyprodukovať v požadovanej kvalite a množstve, podiel domácich surovín a prísad v nich nemusí byť dodržaný, tieto zložky však musia byť označené.
      Vyhláška prináša zároveň definíciu pojmu Slovenský poľnohospodársky produkt. "Je ním produkt, ktorý bol vypestovaný alebo zberaný na Slovensku, alebo cielene získaný, získaný znáškou, alebo získaný lovom od zvierat, alebo zo zvierat chovaných alebo voľne žijúcich a zabitých na Slovensku," spresnilo MPRV SR.
      Rezort pôdohospodárstva zároveň v návrhu predpisu zadefinoval pojem Potravina vyrobená na Slovensku, Regionálny poľnohospodársky produkt/regionálna potravina, Farmársky poľnohospodársky produkt/farmárska potravina, ako aj Gazdovský poľnohospodársky produkt/gazdovská potravina. "Použitie uvedených označení na zlepšenie informovanosti spotrebiteľa je dobrovoľné," dodáva ministerstvo.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down