Andrej Gajdoš: Slovensko nepotrebuje potraviny z ďalekej Latinskej Ameriky
Poslednou veľkou témou pre agropotravinársku samosprávu v tomto roku bola obchodná dohoda Európskej únie so združením Mercosur. SPPK a jej partnerské organizácie z krajín V4 sa k nej obrátili chrbtom, čiže ju odmietli.
BRATISLAVA. Andrej Gajdoš, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory na koncoročnom stretnutí s novinármi sa najskôr tejto témy dotkol len okrajovo, keď povedal, že naši poľnohospodári a potravinári „nie sú proti voľnému obchodu, ale pri dodržaní rovnakých podmienok“.
Následne SPPK v strede minulého týždňa vydala stanovisko, v ktorom priamo a exaktne reagovala na vyššie spomenutú dohodu. Veľavravne znel už názov tlačovej správy; citujeme „Mercosur nemá s férovosťou nič spoločné“.
Vo vyššie spomenutom stanovisku SPPK okrem iného uviedla, že „obchodná dohoda Európskej únie s krajinami Latinskej Ameriky zásadne zníži konkurencieschopnosť európskych poľnohospodárov a potravinárov“. A preto ju SPPK jednoznačne odmieta.
Podľa predstaviteľov SPPK obchodná dohoda EÚ so združením Mercosur môže odštartovať intenzívne obchodovanie s komoditami cez Atlantický oceán. A môže vytvoriť obrovský trh s viac ako 700 miliónmi spotrebiteľov, pričom sa predpokladá, že najväčšiu časť dovozov do krajín EÚ budú predstavovať produkty z hovädzieho a hydinového mäsa a komodity ako cukor, med a kukurica.
Nuž a tieto produkty budú následne predstavovať významnú konkurenciu aj pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov.
Predseda SPPK vo vyššie spomenutom stanovisku uviedol, že „Slovensko nepotrebuje potraviny z ďalekej Latinskej Ameriky“.
„Potraviny v Európskej únii a najmä u nás vyrábame za podstatne prísnejších pravidiel, ktoré na minimum znižujú používanie prípravkov na ochranu rastlín. V prípade uplatňovania dohody so združením Mercosur budú naši producenti vystavení tvrdej konkurencii z tretích krajín, ktorej nebudú môcť čeliť,“ konštatoval predseda SPPK.
A zároveň sa spýtal, čo je férové na tom, ak sa k nám majú dovážať tony potravín, ktoré vznikli odlesňovaním pralesov a ktoré vznikli na pôde plnej chemických látok?
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)