Spoločnosti Istropol Solary a Osivo, a. s. Zvolen sa na 7. ročníku Celoslovenských dní poľa oprávnene pochválili kompletnou ponukou hustosiatych obilnín s už tradične najväčším podielom odrôd pšenice ozimnej, pšenice tvrdej ozimnej a jarnej, ďalej raže, ovsa a jačmeňa jarného.
CDP 2018
„Naša spoločnosť, ktorá na slovenskom trhu pôsobí už viac ako 25 rokov, sa tradične zúčastňuje celoslovenského stretnutia poľnohospodárov tu v Dvoroch nad Žitavou. Našim pestovateľom už od začiatku poskytujeme osivá hustosiatych obilnín doplnené o osivá špeciálnych plodín tej najvyššej kvality,“ uviedol k prezentácii Ing. Ľubomír Hudoba, obchodný riaditeľ Osivo, a. s. Zvolen a dodal: „Čo sa týka sortimentu, sústredili sme sa na predstavenie noviniek či už v pšeniciach – jarných, ozimných a tvrdých, jačmeňa, taktiež ovsa a raže. V tomto úzko spolupracujeme so slovenskou šľachtiteľskou spoločnosťou Istropol Solary, ktorá je v súčasnosti najväčším šľachtiteľom hustosiatych obilnín u nás.
Perspektívne novinky
V rámci expozície návštevníkom podujatia predstavili viaceré zaujímavé a perspektívne odrody pšenice. Z nich Ľ. Hudoba vyzdvihol absolútnu novinku IS-875. Vyznačuje sa nadpriemerným úrodovým potenciálom a kvalitou na úrovni A/E. „Považujeme ju za jednu z najperspektívnejších odrôd v ponuke, ktorá by mohla osloviť mnohých pestovateľov a uplatniť sa na veľkých výmerách,“ uviedol Ľ. Hudoba. Výsledkom novej éry šľachtenia v Solaroch sú minuloročné novinky - IS Agilis, IS Danubius a IS Signum. IS Agilis je v klasení a dozrievaní podobná odrode IS Spirella. Po osvedčenej odrode Capo zdedila nadpriemerné kvalitatívne parametre a veľmi dobrú odolnosťou proti chorobám. Podľa Ľ. Hudobu, IS Agilis ideálne rozšíri ponuku extra skorých pšeníc. IS Danubius je skorší klasový typ odrody s veľmi atraktívnym a produktívnym klasom, patrí medzi najmrazuvzdornejšie pšenice v sortimente s elitnou potravinárskou akosťou. IS Signum je treťou novinkou v ponuke. Ako uviedol Ľ. Hudoba, „v jej prípade ide o ideálnu kombináciu nadpriemerne vysokého úrodového potenciálu a elitnej potravinárskej kvality.“
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.