Slovenská syrová špecialita "Ovčí hrudkový syr - salašnícky" dostala dnes (3. novembra 2010 - pozn. red.) od Európskej komisie status zaručenej tradičnej špeciality. Na obale tohto syra tak bude možné uviesť ochrannú známku, ktorá zaručí tradičný charakter výroby.
Známka nebráni iným výrobcom mimo Slovenska, aby syr vyrábali pod týmto názvom, no ochrannú známku si budú môcť dať len tí, ktorí dodržujú tradičnú formu výroby. Spočíva v tom, že pre syr musí byť základom čerstvé mlieko z oviec, chovaných v horských oblastiach, a dodržaná musí byť špecifická technológia pri fermentácii a zachovaný osobitný hrudkový tvar syra. Pred dvoma týždňami EK zaregistrovala aj ďalší slovenský produkt zo skupiny zaručených tradičných špecialít - ovčí salašnícky údený syr. Na zverejnenie v tejto databáze čakajú v súčasnosti Liptovská saláma, Lovecká saláma, špekáčiky (všetky tri spoločne s Českou republikou), Spišské párky a Bratislavský rožok. V inej skupine "chránené zemepisné označenie" sa uchádzajú o ochrannú známku aj Tekovský salámový syr, Zázrivský korbáčik a Oravský korbáčik.