Začínajúce samozbery jahôd poukazujú na enormný nedostatok sezónnych brigádnikov. Priniesť zdravé a čerstvé ovocie alebo zeleninu na spotrebiteľský stôl pri súčasnom počte zamestnancov a brigádnikov sa z roka na rok ukazuje ako čím ďalej tým väčší problém. Zdôraznila to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Poľnohospodári podľa nej pestujú jahody na rozlohe približne 140 hektárov. Vďaka relatívne priaznivému jarnému počasiu sa už v týchto dňoch začínajú samozbery jahôd. Pestovatelia avizujú sľubne vyzerajúcu úrodu. Poľnohospodárske výrobno-obchodné družstvo v Maduniciach otvorilo svoje jahodové plantáže pre spotrebiteľov už 19. mája. Jeho podpredseda Oliver Šiatkovský, ktorý je zároveň členom predstavenstva SPPK, jahody pestuje už dve dekády. Posledné roky však s minimom brigádnikov.
"Máme stále obrovský problém s počtom sezónnych zamestnancov. Podniky nevedia prilákať dostatočné množstvo sezónnych brigádnikov, pretože o tento druh práce nie je záujem. My pri pestovaní nepoužívame žiadne herbicídy, preto sú naše jahodové plantáže veľmi náročné na udržiavanie," uviedol Šiatkovský.
Holéciová zdôraznila, že pre pestovateľov bude v budúcnosti obzvlášť žiaduce, aby štát pripravil také podmienky na sezónne zamestnávanie, vďaka ktorým by sa pestovateľom uľahčila vyhrotená situácia s nedostatkom ľudí. "Dnes je situácia už taká neúnosná, že si nemôžeme vyberať, koho budeme zamestnávať. Sme vďační za každú pomocnú ruku, ktorá k nám príde, či je to brigádnik z našej dediny, alebo z okolia. Obávam sa, že pri neriešení situácie bude v budúcnosti Slovensko nútené zamestnávať najmä cudzincov, napríklad z Ukrajiny, Rumunska či Srbska. Preto je dôležité myslieť na výrazný úbytok pracovných síl už dnes," doplnil Šiatkovský.
Hovorkyňa SPPK dodala, že naši pestovatelia ešte vlani navrhovali, aby sa úbytok pracovných síl zvyšoval prostredníctvom tzv. inštitútu sezónnych prác, ktorý by riešil zamestnancov pracujúcich práve v špeciálnej rastlinnej výrobe, aj vrátane cudzích štátnych príslušníkov. Inštitút sa však dodnes nepodarilo vytvoriť. Podľa pestovateľov je veľmi dôležité, aby sa tento vypuklý problém nepodceňoval. V avizovanej koncepcii ďalšieho vývoja poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku do roku 2030, o ktorej hovoril minulý týždeň aj predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD), by preto malo byť jasne zadefinované, akým spôsobom bude štát zvyšovať počet pracovníkov v týchto odvetviach už aj s pomocou cudzích štátnych príslušníkov.
(tasr)