Rast nákupnej ceny mlieka a pohonných látok dvíha aj ceny syrárskych výrobkov.
Hospodárska kríza sa negatívne dotkla všetkých mliekarenských spoločností na Slovensku. Avšak vďaka zvýšenej tvorivosti a inovatívnosti dokázali niektoré spoločnosti udržať nastavený trend. Pre TASR to povedal Ján Keresteš, obchodný riaditeľ považskobystrickej spoločnosti Nika, podnikajúcej v oblasti syrárstva.
„Náš výrobný program je vysoko špecifický, a tým aj stabilnejší, ako u spoločností masovo vyrábajúce mliečne produkty. Veľkým producentom sa neoplatí vyrábať produkty, ktoré vyrábame my, a my nevyrábame masovo produkované a menej kvalitné výrobky, ktoré sa dovážajú zo zahraničia," zdôraznil J. Keresteš.
Ako dodal, momentálne je problémom to, že mnoho subdodávateľov nevydržalo tlak krízy a skrachovalo. Teraz pri náraste výroby je preto nedostatok mlieka a dochádza k vehementnému zvyšovaniu cien. Ďalším problémom je enormný nárast cien pohonných látok, ktoré sú jedným z najväčších nákladov pre poľnohospodárskych prvovýrobcov.
„V trhovom mechanizme neexistuje spôsob, aby sa nárast vstupov automaticky nepremietol do zvyšovania cien. Reálny nárast vstupov bol v poslednom roku asi 20-percentný, kým nárast cien našich výrobkov predstavoval 10 - 15 percent," dodal J. Keresteš.
Kríza však podľa neho priniesla aj pozitíva – výrazné zefektívnenie produktivity práce a šetrenie so zdrojmi. „Pozitívom každej krízy je to, že naučí šetrne zaobchádzať so zdrojmi. To si človek uvedomí, až keď ich má nedostatok," uviedol J. Keresteš.
Zároveň pripomenul, že na Slovensku stále neexistuje komplexný systém potravinovej bezpečnosti - dostupnosti, kvality a zdravotného benefitu potravín. Na Slovensko sa podľa neho dováža viac ako 60 percent potravín, čím SR stratila potravinovú sebestačnosť.
„V čase krízy treba škrtať všetko z hľadiska nadmerných výdavkov, no nie je možné stiahnuť peniaze z obehu tam, kde sa tvoria primárne hodnoty. Pokiaľ sa to urobí, prestávame byť konkurencieschopní na trhoch, keďže máme nedostatočnú vlastnú produkciu mlieka, mäsa i základných plodín,“ zovšeobecnil Ján Keresteš.