V priebehu rastu a vývoja kukurice existuje niekoľko zásadných momentov s dramatickým dopadom na finálny výnos zelenej hmoty alebo zrna. Jedným z nich je založenie porastu a jeho ochrana pred škodlivými činiteľmi. Jednými z nich sú vtáky.
Na sezónu 2025 prináša spoločnosť Syngenta možnosť dodatkového ošetrenia prípravkom Kuanavo® pri vybraných hybridoch. Kuanavo® v kombinácii s účinnou látkou tefluthrin výrazne pomáha odpudzovať vtáky a tým garantuje nerušený rast kukurice od samého začiatku vegetácie. Prípravok Kuanavo® obsahuje mikrobiálnu síru, ktorá zaisťuje optimálnu výživu rastlín kukurice. Doprajte svojej kukurici náskok, ktorý potrebuje pre silný a zdravý rast.
Technológia Artesian reprezentuje smer šľachtenia zrnových a novo tiež silážnych hybridov s fyziologicky efektívnejším využívaním dostupnej vody pre tvorbu výnosu.
Je známe, že sucho škodí inak v rôznych fázach rastu kukurice. V počiatočných fázach rastu, pri strese zo sucha, dochádza k redukcii vývinu stonky a listov a zároveň k ovplyvneniu veľkosti klasu už v jeho zárodkoch, čo nepriamo ovplyvňuje aj počet zŕn v klase.
V období predlžovacieho rastu má nedostatok vlahy za dôsledok oneskorené kvitnutie a opeľovanie, skrátenie klasu, ovplyvnenie vývoja embryí a veľmi často nastane desynchronizácia načasovania kvitnutia metliny a blizien.
Keď nastane sucho v období dozrievania, dôjde k skráteniu obdobia plnenia zrna, čo sa prejaví v redukcii vývinu zrna a následne v znížení hmotnosti tisícky zŕn. Negatívny vplyv sucha závisí na tom, ako dlho trvá, ako je intenzívne a v akej rastovej fáze kukurice nastane.
Výskum ukázal, že kukurica je najcitlivejšia na sucho počas opelenia, v období začiatku nalievania zŕn a tiež v mliečnej zrelosti. Šľachtitelia kukurice spoločnosti Syngenta si určili štyri kľúčové smery. Prvým je koreňový systém, predovšetkým jeho hĺbka a mohutnosť, intenzita koreňovej sústavy a tým ovplyvnenie schopnosti čerpania vody z pôdy. Druhú kľúčovú vlastnosť popisujeme ako synchronizáciu kvitnutia, pri ktorej sa znižuje riziko zlého opelenia šúľka a tým priamo ovplyvnenie počtu zŕn v šúľku. Treťou kľúčovou vlastnosťou je efektívna fotosyntéza, ktorá býva ovplyvnená vyšším obsahom chlorofylu a súčasne lepšou fixáciou energie. Posledná, štvrtá vlastnosť je dopelenie špičiek šúľkov a plnenie zrna.
Ako nedostatok vody ovplyvňuje rastlinu kukurice?
Ako Artesian® pomáha rastu a vývoju kukurice?
Môže spomaliť vývoj blizien s dôsledkom neúspešného opelenia
Optimalizuje synchronizáciu uvoľňovania peľu a objavenie sa blizny, čo vedie k úspešnému opeleniu
Spomaľuje fotosyntézu, čo vedie k nižšiemu množstvu zberateľného zrna v klase
Lepšia kontrola alokácií zdrojov v rastline, zvýšenie objemu zberateľného zrna v klase
Môže spôsobiť vädnutie a skrúcanie listu, narušuje fotosyntézu a normálny vývoj rastliny
Udržuje normálny rast a vývoj dlhšie v období sucha
Obmedzuje predlžovací rast i delenie buniek v rastline, čo vedie k zníženiu výšky rastliny a veľkosti klasu
Zabraňuje disproporciám v raste a vývoji rastlín kukurice
Môže znížiť príjem vody a rozpustných živín rastlinou
Zlepšuje príjem vody a živín prostredníctvom robustného koreňového systému
Prehľad ochrany osobných údajov Tento web používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť tú najlepšiu možnú používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webu sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.
Nevyhnutne potrebné súbory cookies
Nevyhnutne potrebné súbory cookies Nevyhnutne potrebný súbor cookie by mal byť vždy povolený, aby sme mohli uložiť vaše preferencie nastavenia súborov cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické súbory cookie
Analytické súbory cookie Tieto súbory cookie nám umožňujú počítať návštevy a pohyb, aby sme mali prehľad o tom, ktoré stránky sú najobľúbenejšie a ako sa na našom webe návštevníci pohybujú. Všetky informácie, ktoré tieto súbory cookie zhromažďujú, sú agregované, a teda anonymné.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!
Zásady používania súborov cookie
Zásady používania súborov cookie Viac informácií o zásadách používania súborov cookie nájdete na stránke Poučenie o ochrane osobných údajov.