„Váha problémov vo výrobe mlieka tkvie v zdraví, reprodukcii a výžive kráv, ktorej podstatou sú objemové krmivá a ich kvalita. Sú to faktory, ktoré nás zásadne podmieňujú na ceste za úspechom, uviedol MVDr. Tomáš Mitrík, Ph.D., podľa ktorého je dôležitý systémový prístup k danej problematike.
Shredlage v praxi
Úvod prednášky patril objasneniu používania technológie Shredlage v praxi. Proces zahŕňa rezanie rastliny na dlhšie častice než je obvyklé, v tomto prípade na dĺžku 20 - 30 milimetrov a následné spracovanie rezanky špeciálnym adaptérom Shredlage. Valce na tomto adaptéri sú pokryté špeciálnymi drážkami, ktoré rozdrvia fragmenty rastliny, ako aj povrch kukuričných zŕn. Okrem toho, aj fragmenty stonky sú rozdrvené v pozdĺžnom smere. Vďaka špeciálnemu povrchu valcov sa rastlinné tkanivá mechanicky narušia. Toto intenzívne spracovanie niekoľkonásobne zväčší povrch nasekaného materiálu, čo má za následok lepšiu bakteriálnu fermentáciu počas silážovania, ale najmä pri trávení v bachore kravy. Mechanické rozrušenie stonky po dĺžke umožňuje efektívnejšie využitie vlákniny a lepšiu tvorbu plávajúceho matraca v bachore kravy, čím podporujeme prežúvanie. Vytvárajú sa aj lepšie podmienky pre mikrobiálnu aktivitu v bachore, čo potvrdili aj pokusy na Univerzite vo Wisconsine USA, vykonané už v roku 2012. Ukázali, že Shredlage výrazne zlepšuje fyzikálnu štruktúru kukuričnej siláže a zároveň zlepšuje dostupnosť škrobu obsiahnutého vo všetkých častiach rastliny.
Jednou z pomerne častých chýb, vyskytujúcich sa v praxi, je nesprávne utlačenie dlhšej rezanky v prípade použitia Shredlage. Ako upozornil T. Mitrík pri dlhšej rezanke sa tlak pri utláčaní rozkladá inak ako pri rezanke s dĺžkou jeden centimeter, a tak v siláži pri nesprávnom utlačení ostáva vzduch, rozvíja sa nepriaznivá mikrobiálna aktivita, čo však nie je ale spôsobené technológiou Shredlage. Je to následok nesprávneho spôsobu použitia tejto technológie. V prípade Shredlage sú k dispozícii viaceré typy valcov, dôležité je ich nastavenie. Dosiahnuť rozrušenie stebla a zrna môžeme aj nastavením rezačky. Otázkou je tiež, či sa v praxi dostatočne venuje pozornosť výberu rezačky podľa technickej špecifikácie bubna a valcov. Nastavenie dĺžky rezanky a pôsobenie valcov musia byť v súlade. Výsledkom nesprávneho nastavenia môže byť celé nerozdrvené zrno.
Od sušiny zrna sa odvíja veľkosť častíc drveného zrna. Pri sušine zrna 55 až 60 percent by mala byť priemerná veľkosť častíc výrazne pod 2 milimetre. Ak je sušina zrna nad 60 do 70 percent, mali by sme sa s veľkosťou častíc dostať pod milimeter. To však v siláži nie je možné technicky urobiť. Je preto dôležité dbať na vegetačné štádium kukurice, ktoré zvolíme na zber.
Živinová kvalita - slabé a silné miesta
Kukurica na siláž je rastlina, ktorá je v zložení veľmi variabilná. Pri 28 percentnej sušine majú zelené časti rastliny v priemere 24 percentnú sušinu, metlina 50 percent a klas so zrnom 35 percent. Súčasne zelené časti majú na úrode zelenej hmoty 65 percent, ale úroda v sušine tvorí len 56 percent. Klas tvorí 34 percentný podiel vo vlhkom stave, ale v sušine je to už 43 percentný podiel. Celé to závisí od množstva listov, klasov a za tým všetkým je genetika hybridu, príprava pôdy, ale aj priebeh počasia. V pokuse realizovanom v roku 2012, v rámci ktorého bolo analyzovaných cez 200 vzoriek, bola samostatne sledovaná zelená časť rastliny a samostatne klas. „Keď presiahne sušina klasu cez 50 percent, až vtedy začína schnúť aj zelená časť. Ale dovtedy „má zelená časť“ obsah sušiny na úrovni 21 až 27 percent,“ uviedol T. Mitrík, podľa ktorého je stay-green výborná vlastnosť, avšak na vzhľad môžu byť rastliny kukurice výrazne zelené, ale zrno je už značne vyzreté.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.