Na cestách, pohľadom z auta, sme sa mohli v uplynulých týždňoch kochať rozkvitnutými makovými poľami, ktoré boli plné farebných kvetov. Mohlo ísť napríklad o jesennú odrodu Zeno, o veľmi dobrý a kvalitný potravinársky mak, ktorý dobre prezimuje a nevymŕza.
Skúsená pestovateľka Gabriela Čechovičová s rodinou pestuje v Jarnej, no aj v Dvoroch nad Žitavou, všetky druhy maku. Pre dokonalú chuť a kvalitu zachováva tradičný ručný zber aj pranie maku. Aj kvôli klimatickým zmenám a výkyvom počasia pestovateľka Gabriela Čechovičová seje mak na jeseň a aj na jar. A tak to bolo aj túto sezónu.
"Viac menej pokusne sa už niekoľko rokov snažím už na jeseň zasiať aj jarné odrody. Tie máličko premrznú, ale predsa len zostane z nich možno 45 % a rastlinky vyrastú. Rozdelila som si teda siatie maku na dve fázy. To znamená, že jeden mak sme zasiali na jeseň, do konca septembra. Ďalší mak sa sial koncom februára, a v Jarnej sme siali až v polovici marca,“ hovorí Gabriela Čechovičová.
Zmeny kvôli suchu
Zmeny zaviedla kvôli letám, počas ktorých býva nedostatok vlahy. Vďaka tomuto postupu siatia sa slovenskej kráľovnej maku, ako pani Gabrielu Čechovičovú nazývajú, darí pestovať aj obľúbené farebné odrody, napríklad mak biely či mak sivý. Vyzerá to tak, že tento rok bude makový.
"Napriek suchu si jesenný máčik poradil, nazbieral toľko vlahy, aby prosperoval. A máj bol v Jarnej zase mokrý a chladný. Aj pri jarných odrodách, ktoré boli zasiate vo februári, je úroda veľmi pekná; ide o modrý mak. Odroda, ktorú sme zasiali v marci, je trošku slabšia, ale dá sa povedať, že úroda je slušná," konštatovala pestovateľka maku.
Gabriela Čechovičová sa už po celé roky snaží robiť osvetu aj vo farebných makoch. Napriek bohatej tradícii pestovania maku na Slovensku sa nájdu aj takí ľudia, ktorí poznajú len modrý mak.
„S osvetou a s pestovaním farebných odrôd som začala už pred rokmi. Na rôznych školeniach a seminároch sa mi podarilo zozbierať farebné odrody, zasiať ich, pestovať, predávať, ukazovať ich a teda šíriť to ako osvetu a ukazovať ľuďom, že existuje viacero farieb maku a tým pádom aj viacero chutí,“ podčiarkla Gabriela Čechovičová.
Modrý mak je vynikajúci v slivkových guľkách. Sivý mak s červeným kvetom je oproti modrému jemnejší a má sladšiu chuť. Hnedý mak s bielym kvetom má chuť podobnú slnečnicovým jadierkam a je vhodný aj do slaných jedál a koláčov. Biely mak, ktorý zase kvitne naružovo, má makovo-orieškovú chuť, zvýrazní šúľance a aj štrúdľu.
Mak z Jarnej prechádza overenými postupmi siatia, zberu aj prania tak, ako sa to Gabriela Čechovičová naučila od svojich rodičov.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)