27.05.2024 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šľachtitelia a pestovatelia maku sa opäť stretli v Šuranoch

V Šuranoch dňa 10. mája 2024 sa opäť stretli šľachtitelia maku, odborníci v jeho ochrane a výžive a pestovatelia maku. Podujatie zorganizovali: Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum - Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch v spolupráci so spoločnosťou Labris, s. r. o., na pozemkoch MVDr. Tibora Vrbu a spoločnosti Ing. Martina Vrbu, MAKoMAK, s. r. o. Cieľom podujatia bola problematika pestovania jarného a ozimného maku, ochrana a výživa tejto potravinársky aj priemyselne využiteľnej plodiny.

Hostí podujatia privítal Ing. Martin Vrba, konateľ spoločnosti MAKoMAK, s. r. o.

Ing. Pavol Hauptvogel, PhD., riaditeľ NPPC - VÚRV Piešťany predstavil náplň práce a činnosť Výskumno-šľachtiteľskej stanice (VŠS) Malý Šariš, ktorá sa oprávnene pýši sortimentom úspešných odrôd potravinárskeho maku siateho, napr. MS Harlekyn, MS Diamant, MS Topas, MS Zafir a ďalšími. 

V úvode vystúpila Ing. Zuzana Mocnáková, zástupkyňa spoločnosti INTERAGROS, a. s., ktorá informovala o produktoch spoločnosti, aplikovaných v porastoch jarného a ozimného maku v Šuranoch. Spoločnosť INTERAGROS pred dvomi rokmi uviedla na trh dva typy tekutých hnojív: Agrodas TH a Agrosurea. Ide o kvapalné dusíkaté hnojivá s obsahom síry, t. j. so všetkými benefitmi, ktoré táto kombinácia prináša. Do určitej miery pôsobia ako inhibítory denitrifikácie, t. j. spomaľujú mikrobiologickú premenu amoniakálneho dusíka  na dusičnanový, čím dochádza k nižším stratám dusíka, pričom je dlhší čas využívaný rastlinami. Obsiahnutá síra je vo forme síranovej a elementárnej. Síranová forma ihneď koriguje nedostatky v porastoch, naproti tomu elementárna pomáha plynulo vyživovať porast počas vegetácie. Obe hnojivá majú pozitívny vplyv na zdravotný stav rastlín - zlepšovaním ich obranyschopnosti proti abiotickým stresom prostredia (sucho, nedostatok vody). Navyše zabraňuje rozvoju patogénov na listoch a znižuje nebezpečenstvo napadnutia rastlín hubovými chorobami. Plus dokážu zlepšiť výšku a kvalitu výslednej produkcie prakticky všetkých poľných plodín. 

Mak siaty jarný – špecifiká pestovania

„V prvom rade plocha, na ktorej bude mak pestovaný musí byť odburinená,“ uviedol MVDr. Tibor Vrba k parcele s makom siatym jarným s odrodou Major, na ktorej už počas jesene zasahoval proti maku vlčiemu. Po sejbe maku 8. februára 2024 aplikoval herbicíd Callisto 480 SC v dávke 0,2 litra na hektár v kombinácii s hnojivom Agrodas TH (200 litrov na hektár) v pomere k vode 1:3. Podľa T. Vrbu je to bezpečná dávka bez fytotoxického účinku na mak. Následne bude v poraste (v ozimnom aj jarnom maku) aplikovaný systémový fungicíd Caramba (metconazole) s vedľajším morforegulačným účinkom, ktorý sa T. Vrbovi v maku osvedčil - skráti stonku, rastliny zosilnejú a nasadzujú aj štyri makovice na jednu rastlinu. Vo výžive porastu plánuje opäť aplikovať hnojivo Agrodas TH v dávke 100 litrov na hektár v 200 litroch vody. T. Vrba oceňuje jeho vlastnosti najmä v poraste stresovanom suchom, kde je tekuté hnojivo v podstate jedinou možnosťou vo výžive. Výsledkom takto zvolenej výživy je stabilizovaný a pevný porast, čo bolo možné vidieť na vedľajšej parcele, kde bol mak ozimný, odroda Zeno 2000. Proti žlabatke stonkovej na základe skúseností z predchádzajúcich rokov sa mu osvedčil Vaztak Pro (lambda-cyhalothrin). V rastovej fáze prvej makovice aplikuje Mospilan 20 SP proti cicavým a žravým škodcom. Z ďalších hnojív T. Vrba odporúča 100 litrov DAM-u v 200 až 300 litroch vody na hektár, ktoré je veľmi prospešné pre mak v ktorejkoľvek rastovej fáze až do začiatku kvitnutia. DAM odporúča aplikovať štandardnými tryskami.

Regulácia burín v maku

Doc. Ing. Vladimír Smutný, Ph.D, z Mendelovej univerzity v Brne súhlasil s uplatnenou reguláciou maku vlčieho už na jeseň, ešte pred výsevom.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down