Bratislava 16. januára (TASR) – Degustačná súťaž Slovenská pivná korunka (SPK), ktorej vyhlasovateľom je Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS), štartuje registráciu pre súťažné pivovary. Informoval o tom Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ SZVPS.
Aktuálny 16. ročník podľa neho obohatia dve nové súťažné kategórie. Malí aj veľkí výrobcovia pív na Slovensku môžu svoje pivá prihlásiť do 12. apríla, pričom výsledky budú oznámené v máji. Úspech minuloročnej novinky, Festivalu SPK, podnietil organizátorov k tomu, aby aj tento rok dali verejnosti príležitosť ochutnať víťazné pivá.
Slovenská pivná korunka je podľa Machalíka ocenením kvality a oslavou rozmanitosti piva. Zúčastniť sa jej môžu výrobcovia so svojimi pivami vyrábanými na Slovensku. Výnimkou sú nealkoholické pivá a radlery.
"Súťaž takéhoto typu je len taká silná ako sektor sám. Tradícia pivovarníctva na Slovensku je preto veľkou garanciou kvality. Tešíme sa na všetkých pivovarníkov. Kvalita slovenských pív rastie, preto veríme, že sa nájde čoraz viac pivovarov, ktoré si budú chcieť zmerať sily s konkurenciou," uviedol Machalík.
Poznamenal, že na Slovensku pôsobí 100 pivovarov a sedem sladovní. Pivovarníctvo a sladovníctvo je tretím najvýznamnejším sektorom slovenského potravinárstva po mäsospracujúcom a mliekarenskom priemysle z hľadiska tržieb. Jeho zaujímavosťou je, že až 95 % zamestnanosti súvisiacej s pivom vzniká mimo samotných pivovarov.
Dodal, že celoslovenská degustačná súťaž Slovenská pivná korunka reflektuje na chute verejnosti, preto sa súťažné kategórie 16. ročníka rozrastú o dve novinky – pšeničné pivá a sour ales (kyslé pivá vrchne kvasené), ktoré si získavajú medzi slovenskými spotrebiteľmi čoraz väčšiu obľubu. Všetky informácie a podmienky súťaže sú podľa Machalíka k dispozícii na webstránke SZVPS.