„Rok 2022 je z pohľadu vinohradníkov a vinárov prelomový v negatívnom slova zmysle. Začiatkom roka sme mali zatvorené určité - pre vinárov veľmi dôležité obchodné kanály. Pre tých vinárov, ktorí nerealizujú víno cez obchodné reťazce bolo pandemické obdobie katastrofické. Jeho výsledkom je obrovské množstvo zásob vína na ich skladoch. Navyše odštartoval kolotoč zvyšovania cien vstupov a energií. Vinári reagovali zvyšovaním cien vína, odrazilo sa to na predaji aj tých vinárov, ktorí predávali víno cez obchodné reťazce.“
Uviedla Ing. Jaroslava Kaňuchová Pátková, PhD., výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska počas odborného seminára zameraného na špeciálnu rastlinnú výrobu, ktorý sa konal v decembri 2022 v Mojmírovciach.
„Od začiatku roka 2022 sme zaznamenali veľký pokles v spotrebe vína - za prvý polrok o 20 percent. Sú to alarmujúce čísla. Výsledkom sú vysoké zásoby vín, pričom niektorí vinári, najmä tí menší ani nerobili kampaň, nevykupovali hrozno, pretože víno z novej úrody nemajú kam dávať. Nie sú fľaše, nemajú kde víno predávať a majú strach, čo ich v budúcnosti čaká. Lepšie na tom nie sú ani vinohradníci,“ informovala o kritickej situácii.
Dopestovanie hrozna ovplyvnilo sucho a vysoké horúčavy, pršalo až na jeseň, kedy už pre udržanie dobrého zdravotného stavu hrozna je vhodnejšie sucho. Pokles úrody hrozna v roku 2022 odhaduje J. Kaňuchová Pátková na úrovni 30 - 40 percent. Z pohľadu vinára vzhľadom na veľké zásoby vína je to aj dobre, avšak vinohradníci majú za sebou takmer likvidačný rok, pretože sa zvýšili vstupy, náklady na ľudskú prácu, naftu. Podľa riaditeľky zväzu sa za tejto situácie vinohradníctvo na Slovensku neoplatí robiť. Pozitíva vidí v tom, že klesá spotreba najmä lacného zahraničného vína. A to preto, že aj cena týchto vín stúpa a dosiahla úroveň slovenských vín - a až vtedy sa domáci spotrebitelia rozhodli kupovať slovenské vína.
Ako ďalej uviedla – sektor vína a vinohradníctva je riadený Európskou komisiou, ktorá určuje základné pravidlá a smerovanie. „Dnes je tendencia zaviesť spotrebnú daň na víno, čo bude pre Slovensko väčší problém ako pre ostatné krajiny EÚ, a to pre vysokú byrokraciu, administratívu a náklady, ktoré sú s tým spojené. Druhým negatívnym trendom, ktorý sa razí v EÚ je, že víno ako alkoholický nápoj by sa malo začať označovať údajmi o škodlivosti alkoholu,“ informovala J. Kaňuchová Pátková, „zatiaľ sa toto označenie zavádza iba v Írsku, očakáva sa však, že do dvoch - troch rokov bude zavedené aj v ďalších krajinách EÚ.“
Dlho-očakávaná podpora
J. Kaňuchová Pátková ocenila podporu zo strany rezortného ministerstva proti suchu, v rámci ktorej vinohradníci dostanú celkom 4 milióny eur. Čo sa týka Strategického plánu sú podľa nej určité rezervy v podpore vinohradníctva, ale aj ovocinárstva, zeleninárstva a zemiakarstva: „Vidíme tu možnosti, ako by mohlo dôjsť k zvýšeniu podpory, konkrétne chýba marketingová podpora predaja, najmä v utváraní lojality slovenských zákazníkov k domácim potravinám a teda aj vínam vyrobených na Slovensku.“ Ako príklad uviedla susedné Rakúsko, kde majú v obchodoch až 70 percent domácich vín, čo je podľa riaditeľky zväzu výsledok uplatňovania dlhodobej koncepcie, vzdelávania ľudí - spotrebiteľov a budovania ich vzťahu k domácim výrobkom.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.