18.12.2023 | 05:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slovenskí potravinári opäť získali uznanie v inováciách a udržateľnosti

        Bratislava 18. decembra (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) úspešne ukončila 6. ročník súťaže o Cenu PKS na rok 2023. Tento ročník reflektoval neustále meniace sa spotrebiteľské trendy a dopyt po udržateľných riešeniach v potravinárskom odvetví. Informovala o tom riaditeľka komory Jana Venhartová.


        Napriek ťažkému obdobiu, ktoré výrazným spôsobom navýšilo vstupné náklady potravinárskym podnikom a ovplyvnilo spotrebiteľské správanie, priniesli podľa nej potravinári pre svojich spotrebiteľov opäť zaujímavé inovácie. PKS okrem hodnotenia produktov udelila ocenenie aj za trvalú udržateľnosť.
        "V čase vysokej inflácie potravín spotrebitelia pozerajú v prvom rade na cenu potravín a odkláňajú sa od prémiových výrobkov. Táto skutočnosť má spolu s vysokými vstupnými nákladmi výrobcov za následok zužovanie priestoru na inováciu potravín. Napriek tejto ťažkej situácií sme radi, že potravinári stále prinášajú spotrebiteľom zaujímavé výrobky," povedala Venhartová.
        V spoločnosti podľa jej slov rezonuje aj požiadavka na udržateľnú výrobu potravín, pričom potravinárske spoločnosti k tejto téme pristupujú proaktívne zavádzaním opatrení, ktoré znižujú dosah potravinárskej výroby na životné prostredie.
        Spresnila, že v roku 2023 boli otvorené celkovo tri kategórie súťaže, a to Inovatívny výrobok, Trvalá udržateľnosť a Osobnosť potravinárstva.
        Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva, z akademickej a vedeckej obce spomedzi prihlásených produktov vyberala tie, ktoré spĺňali náročné podmienky hodnotenia. Medzi kritériá hodnotenia patria spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku či soli.
        Najvyššie ocenenie v kategórii Inovatívny výrobok získala spoločnosť Arch caffe, s. r. o., za svoje izotonické nealkoholické pivo. Druhé miesto v kategórii Inovatívny výrobok získala akciová spoločnosť Penam Slovakia za svoj kváskový chlieb s olivami, sušenými paradajkami a bazalkou. Tretie miesto v kategórii obsadila rada výrobkov - paštét od spoločnosti Fairway club, s. r. o.
        Víťazom v kategórií Trvalá udržateľnosť sa stala spoločnosť McCarter, a. s., za rad rastlinných nápojov zostavených čisto z rastlinných surovín ako je sója, kokos, mandľa, ovos a ryža.
        Venhartová dodala, že v kategórii Osobnosť potravinárstva nebola za rok 2023 udelená žiadna cena.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down