16.02.2011 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slovenský Tokaj prerazil do vinárskeho sveta

Zemplínski vinohradníci z Tokajskej vinohradníckej oblasti sú s doterajším priebehom zimy spokojní. Relatívne málo snehu im umožnilo pracovať bez výrazných prekážok a aj vyzretie dreva sa ukazuje ako optimálne.

Spoločnosti J.&J. Ostrožovič so sídlom vo Veľkej Tŕni pribudlo v minulom roku 9,6 hektára nových viníc a tak momentálne obhospodarujú 55 hektárov vlastných viníc. Rez viniča odštartovali už v decembri a pokračujú v ňom aj v týchto dňoch.
„Priaznivý priebeh zimy sme využili na rez viniča. Využívame na to ľudí, ktorí tejto práci rozumejú. Sú to prevažne obyvatelia z okolitých obcí, ktorí majú vzťah k práci vo vinici, pretože mnohí z nich pestujú vinič aj doma, a vedia, čo táto práca prináša a aká je dôležitá. Rez by sme mali ukončiť do konca februára. Po ňom budeme v prácach pokračovať podľa toho, ako nám to dovolí počasie. Začiatkom marca to bude oprava drôteniek a neskôr vyväzovanie. Drevo doteraz prezimovalo dobre. Veľa však napovie ďalší vývoj počasia. Bolo by zle, keby nastali silné mrazy, ktoré by spôsobili vymrznutie dreva. Bol by to veľký zásah do života viníc, ale aj do ekonomiky spoločnosti,“ hovorí Jaroslav Ostrožovič, majiteľ spoločnosti J.&J. Ostrožovič.
Aj keď slovenská časť Tokajskej vinohradníckej oblasti predstavuje len desatinu z celkovej rozlohy tohto originálneho pestovateľského priestoru, vína z nej žali úspechy na slovenskej i európskej vinárskej scéne.
„Vlani získali vína z našej produkcie 17 zlatých medailí zo slovenských i medzinárodných súťaží a prehliadok vín. Máme štyri vína v Salóne vín SR. Na súťažiach v Košiciach, vo Viedni, ale aj v Maďarsku sme získali viacero ocenení. To dokazuje, že sme sa dali na správnu cestu a že naša práca má zmysel,“ konštatoval Jaroslav Ostrožovič.
Úsporné opatrenia vlády, ktoré sa dotkli slovenského agrárneho sektora, sa prejavia aj v ekonomike vinárskych spoločnosti. Vo vinohradoch sa žiadny pestovateľ nezaobíde bez kvalitnej techniky. Terasy viníc dajú zabrať aj silným mechanizmom, a preto zrušenie červenej nafty pocíti každý vinohradník.
„Tak ako v ostatných vinohradníckych oblastiach na Slovensku aj my pocítime vyššiu daň za naftu v podobe zvýšených nákladov. Úľava na dani za červenú naftu bola jedna z položiek, ktorá aspoň čiastočne zmierňovala diskrimináciu nových štátov EÚ voči „starým“ členským štátom. Na slovenský trh sa dovážajú vína za dumpingové ceny, kým kvalitné slovenské vína sa na pulty predajní nedostanú. A to z viacerých dôvodov, ktorých spoločným menovateľom je to, že na Slovensku sa nerieši podstata vecí – ochrana domácich potravín pred nekvalitou z cudziny. V dnešnom globalizovanom svete nestačí konštatovať, že trh všetko vyrieši. Takéto názory boli už v minulosti vyvrátené. Dnes nestačí reagovať len na extrémy, ale treba riešiť problematiku kvalitných potravín, vrátane vína, systematicky, a nie parciálne. A to mi u nás chýba,“ dodáva Jaroslav Ostrožovič.
Článok nájdete aj v 7. čísle Roľníckych novín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down