Alternatívny chov ošípaných sa stáva legitímnou súčasťou chovu prasiat. Je to dané dopytom po produkcii „bioošípaných“. Pre mnohých ľudí sa ekologické produkty stali súčasťou života, pretože sú chutnejšie a zdravšie ako tie, ktoré pochádzajú z konvenčného poľnohospodárstva a taktiež postupy pri ich chove sú šetrné k životnému prostrediu.
Úspešnosť produkcie bravčového mäsa však závisí od ceny prasiatok, ceny krmív a pochopiteľne od ceny práce a odpisov budov a zariadenia. Z tejto štruktúry nákladov a z malého zastúpenia produkcie na trhu vyplýva, že produkcia bravčového mäsa z alternatívnych chovov sa u nás nikdy nestane doménou veľkých podnikov. Pre chovateľa, ktorý sa rozhodol pre alternatívny chov ošípaných, bude rozhodujúcou položkou nákladov cena krmív.
Viac sa o tejto problematike dozviete z ROĽNÍCKYCH NOVÍN č. 7.