30.11.2020 | 03:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spišské zemiaky – originálny regionálny produkt

Podľa osevu k 20. máju 2020 bolo na Slovensku vysadených asi 7 200 hektárov zemiakov, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje pokles plôch skoro o 10 percent (zdroj ŠÚ SR). Z toho pravdepodobne až jedna tretina plôch sa týka neregistrovaných výrobcov, malých pestovateľov, záhradkárov, kde na výšku produkcie má významný vplyv faktor počasia, úroveň agrotechniky a najmä chýbajúce vhodné uskladňovacie kapacity. Vyvoláva to neistotu pri celkovej bilancii produkcie zemiakov.

Podľa údajov uvedených vo výhľadovej a komoditnej správe o zemiakoch za rok 2019 slovenskí výrobcovia vyprodukovali cca 194 tisíc ton zemiakov. Pri predpokladanej ročnej domácej potrebe na úrovni 330 tisíc ton  predstavuje krytie potreby z domácej produkcie iba 58 percentné. Pravdepodobne to nebude viac ani v roku 2020, keď evidujeme znova významný pokles plôch konzumných ako aj sadivových zemiakov. Za posledných desať rokov na Slovenku výmera „druhého chleba“ klesla o polovicu. Hovoríme o komodite, v ktorej sme ešte v roku 2010 boli sebestační.

Podmienky máme, nevyužívame ich

Na mieste je otázka, či na Slovensku si nevieme dopestovať kvalitné konzumné zemiaky, ktoré tu mali a ešte stále majú vhodné pôdno-klimatické podmienky na pestovanie. Túto skutočnosť potvrdzujú i každoročné výsledky odrôd zemiakov zaradených v rôznych typoch odrodových skúšok na Ústrednom kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom (ÚKSÚP), dosahované výšky úrod našimi úspešnými producentov konzumných, či sadivových zemiakov. Stále platí, že limitujúcim faktorom prosperity pestovania je realizačná cena zemiakov vo vzťahu na vynaložené náklady. Lebo o nadprodukcii pri súčasnej ročnej spotrebe na obyvateľa na úrovni 48 kg a ročnej produkcii cca 160 -190 tisíc ton zemiakov už nemožno hovoriť. Preto pre podporu či zachovanie domácej produkcie je žiadúce eliminovať ročné výkyvy cien, nastaviť dotačné pravidlá motivačne a pre všetkých. Rovnako je nutné podporiť najmä tých, ktorí majú záujem produkovať aj pre domáci trh produkty s vysokou kvalitou.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down