Spolok pestovateliek fazule, sídliaci v meste Berd, ktoré sa nachádza v malebnom arménskom regióne Tavuš, dokazuje svoju odhodlanosť, vytrvalosť a silu. Podobne ako rastliny, ktoré pestujú, sú tieto pestovateľky húževnaté, a ich vzťahy majú hlboké korene.
BERD. Fazuľa je na arménskom vidieku oddávna základom stravy, a je tiež symbolom odolnosti miestnych poľnohospodárskych komunít. Fazuľa je často základom skromných, ale zato výživných pokrmov, čo platí najmä v zimných mesiacoch a počas náboženského pôstu. Pestovanie a zber fazule je aj spoločným dedičstvom trpezlivosti, starostlivosti a ťažkej práce, ktoré je odovzdávané z generácie na generáciu.
Anahit Pajtjanová, Alina Pajtjanová a Varduhi Melikbekjanová sú súčasťou spolku s názvom Berdské fazule, do ktorého každá z nich prináša svoje jedinečné skúsenosti a prispieva svojimi silnými stránkami.
Ako sa uvádza v tlačovej správe Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) OSN, spolok Berdské fazule vznikol v rámci programu LEAD (Local Empowerment of Actors for Development - Podpora miestnych činiteľov rozvoja), ktorý je podporovaný Rozvojovým programom FAO OSN s finančnou podporou Európskej únie.
Anahit Pajtjanová začína svoj deň o pol piatej ráno prácou na svojom poli. Spoločnosť jej robí iba vedomie, že vo svojom úsilí nie je sama: Alina, Lusine, Anna, a Miriam už tiež pracujú na svojich políčkach, ktoré sa nachádzajú v rôznych častiach tohto regiónu.
Jednou z hlavných prekážok, ktorým farmárky v Arménsku čelia, je roztrieštené vlastníctvo poľnohospodárskych pozemkov. Malé pozemky bránia týmto ženám dosahovať úspory z veľkosti; bránia im využiť technológie na úsporu práce a získať prístup na väčšie trhy.
Vyššie spomenuté farmárky vďaka ich spolku spájajú svoje úsilie pri pestovaní plodín a spoločne ich aj uvádzajú na trh. Spoločne si dokážu vyjednať aj vyššie odbytové ceny pre nimi dopestované poľnohospodárske komodity.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)